Ex Revolveri se vratili albumom „Sanjaj neki drugi svet“

26.04.2013

Beogradski rok bend Ex Revolveri posle 15 godina pauze vratio se na scenu novim albumom Sanjaj neki drugi svet, koji se pod etiketom promoterske kuće Long Play može besplatno preuzeti sa sajta www.longplay.rs, odnosno exrevolveri.bandcamp.com.

Nakon raspada sastava Revolveri, koji se pročuo hitovima Brod na okeanu, 24 sata dnevno rokenrol i Nema povlačenja nema predaje, Jakšić, gitarista Dejan Radisavljević-Role i bubnjar Miloš Velimir nastavili su 1994. da sviraju zajedno kao Ex Revolveri, objavivši 1997. album Moždana oluja, ali već sledeće godine prestaju sa radom.

„Mi smo od snimanja Moždane oluje puno radili u nenormalnim uslovima, tako da smo posle par godina bili u kritičnim materijalnim i zdravstvenim stanjima, da su nam odmor i rehabilitacija bili neophodni. Mislili smo da će se sve srediti za godinu-dve, ali život je nepredvidiv i za tih 15 godina se desilo puno različitih situacija u kojim sam se nalazio“, priznaje Jakšić.

Među takve situacije Jakšić ubraja boravak na Kosovu tokom rata 1999. godine (šetao sam bez oružja i vodio računa o 22 vojnika koji su svi bili znatno mlađi od mene i verovali su mojoj filozofiji, tako da su svi došli živi i zdravi kućama), boravak u Štutgartu gde je radio performanse, svirao akustičnu gitaru i pevao, da bi naposletku 2003. došao u Englesku, naučio jezik, upisao i završio Art Univerzitet u Brajtonu, gde i danas živi. Za to vreme Radisavljević je vredno radio i svirao non stop u raznim bendovima, ali mu je fokus bio izdržavanje porodice, što je sve zajedno uzev onemogućilo snimanje novih albuma Ex Revolvera, iako dvojica muzičara nikad nisu prestali da rade na pesmama i drugarstvu.

„Nešto pre Nove 2011. godine Role i ja smo počeli da sviramo zajedno preko skajpa. Ja sam svirao električni klavir, a on gitaru, pa smo isprobali neke pesme, i pričali dugo o željama i mogućnostima. Bio sam slobodan da krenem u realizaciju već u februaru 2012 kada sam došao u Veliku Planu i ostao mesec dana na probama, tako da je snimanje počelo u martu 2012. a završilo se kompletno posle godine dana rada“, objašnjava Jakšić.

Povratnički album Ex-Revolvera Sanjaj neki drugi svet sa sedam novih pesama, koje zajednički potpisuju Jakšić i Radisavljević, pripreman je i sniman uz pomoć gostujućih muzičara tokom 2012. godine u Srbiji, Sloveniji i Engleskoj. Producenti su Jakšić, Radisavljević i Aleksandar Vasiljević (ex U škripcu, Familija). Postavu Ex Revolvera uz Jakšića i Radisavljevića trenutno čine i ritam gitarista Zoran Obradović, basista Goran Đorđević i bubnjar Dejan Todorović.

„Na albumu su odabrane pesme koje najavljuju naš povratak na scenu. Cilj nam je da se sa tih sedam pesama predstavimo publici pošto ona ne zna ništa o nama. Osećam kao da krećemo iz početka. Poruka je jednostavna i sve je u naslovu Sanjaj neki drugi svet. Drugi svet je svet u nama – svet mašte. Vidiš, prestali smo da maštamo, a to je opasno“, kaže pevač Vladimir Jakšić-Musa.

Album je najavio nedavno spot za pesmu Anđela, koji je snimljen digitalnim aparatom na Jakšićevom ranču u selu Milentija ispod Kopaonika.

„Ovde provodim slobodno vreme renovirajući dedinu kuću koja je počela da propada. Tu pored reke smo doneli instrumente i usnimili to za sat vremena. Mislim da ne treba bacati puno para na spotove u ovo vreme – muzika je najvažnija. Trenutno radimo na spotu za ‘Sanjaj neki drugi svet“, kaže Jakšić.

U pesmi Video sam drugi svet gostuje slovenačka pevačica Eva Hren, inače profesorka gitare na Konzervatoriju za muziku i balet (Konzervatorij za glasbo in balet) u Ljubljani, a Jakšić ističe da bi jednog dana voleo da sa njom snimi čitav album.

„Više mi se sviđaju pesme kad ih ona peva nego ja. Evu sam upoznao preko Grm Blaža, bubnjara Buldoga iz Ljubljane, koji svira i sa njom. Blaž je svirao klavire na našem albumu i puno nam je doneo radom na albumu od samog početka. Pitao sam Evu da gostuje na albumu i ona je pristala, tako da smo otišli u studio u Ljubljani i snimili njen vokal koji je tu pesmu načinio posebnom za mene i puno mi se sviđa“, kaže Jakšić.