Dino Šaran gost Rundeka u Beogradu

10.12.2008

Frontmen sarajevskog alternativnog rok sastava Letu Štuke Dino Šaran biće gost koncerta Darka Rundeka i Cargo orkestra 17. decembra u beogradskom Sava centru.

Šaran kaže za Long Play da namerava da se spontano popne na pozornicu Sava centra i otpeva zajedno sa Rundekom njihov raniji duet „Sunce“.

„S tim da ću ja najvjerovatnije odsvirati gitaru umjesto njega, jer Rundek nikako da zapamti harmoniju te pjesme. Mislim da će biti dobro. Mislim da je beogradska publika dosta spontana i da ima dovoljnu dozu nostalgije za nekim boljim vremenima, na što se referiraju Letu Štuke. Kažem to bez ikakvih pretenzija, onako čisto po difoltu“, kaže Šaran za Long Play.

Sarajlije su sarađivale sa Rundekom i Cargo orkestrom u pesmi „Sunce“ koja se pojavila na njihovom debiju „Letu Štuke“ iz 2005. godine. Bubnjar i producent Letu Štuke Ćani Pervan istovremeno je u tom svojstvu i član Cargo orkestra, pa je Šaranu otuda potekla ideja da sa Rundekom otpeva „Sunce“.

„Imao sam pjesmu koja je bila za duet, a zbog pominjanja januara i veljače bila je vrlo internacionalna za ove naše prostore. Meni je to bilo interesantno pa sam pomenuo Ćaniju da možda Rundek ne bi bio loš izbor za duet. Rundek je pristao, jer jedini uslov mu je bio da mu se stvar svidi. I postala je hit u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, kaže Šaran.

Letu Štuke su se ove godine oglasile drugim albumom „Proteini i ugljikohidrati“, sa singlom „Tesla“, koji govori o ratnom nasleđu na prostoru bivše Jugoslavije gde „prokleta divlja plemena tu jedni druge još krive“.

Priču sa Letu Štuke Dino je započeo još pre 1992. godine u Sarajevu, ali je karijeru benda omeo rat u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg je sa bratom Adnanom uglavnom proveo u rodnom gradu. Dok Adnan postaje pevač Zabranjenog pušenja, Dino od 1994. godine počinje karijeru kafanskog pevača u Zagrebu, gde po spostvenom priznanju „prihvata da postoje samo dobre i loše pjesme i da je umjetnost ono što dolazi iz srca a ne iz koncepta“.

Pošto je nekoliko godina proveo radeći pesme za razne pop izvođače, Dino Šaran konačno ponovo ulazi u priču sa Letu Štuke kada se 2004. godine Ćani Pervan „vraća iz bijela svijeta i njih dvojica počinju nešto čačkati“.

„Pomislio sam da stvarno možeš sve ako zaista želiš. Istina, od onih starih „Štuka“ nije ostalo ništa osim imena, ali je album napravio svoje i dao nadu nama koji smo se bojali da je novo vrijeme pojelo snove o boljem i ljepšem svijetu i da je ljepota zauvijek ugušena u dubokom snijegu modernog imperijalizma“, kaže Dino. Više o bendu na www.letustuke.com.

U Sava centru 17. decembra Rundek će održati jedan od poslednjih koncerata sa izvornom postavom svog Cargo orkestra. Beograđani će biti privilegovani da uz kupljenu ulaznicu od 1.600 dinara dobiju novi živi album „Live in Dom omladine“, koji potom u Srbiji neće ići u redovnu prodaju, jer je Long Play predvideo to izdanje isključivo kao poklon Darkovoj odanoj publici u Sava centru.