Dejan Cukić gost Bajage i Instruktora

23.12.2009

Dejan Cukić

Nekadašnji član originalne postave Dejan Cukić nakratko ponovo će se pridružiti Bajagi i Instruktorima na jednom od slavljeničkih koncerata benda 28, 29. i 30. decembra u Sava centru u Beogradu.

„Proslava je 25 godina Bajage i Instruktora, a ja sam bio u početku benda, pa su me pozvali i naravno da sam rekao važi. Nisu nam se ukrštali putevi ranije. Sada je došao taj trenutak. Ovo je jako uzbudljiva situacija, u trenu smo se svi pomladili 25 godina, što je jako dobro za bend“, kaže Cukić posle prvih proba za beogradske koncerte.

Na slavljeničkoj turneji Bajage i Instruktora, Cukić je već imao prilike da se kao gost pridruži starom bendu krajem novembra na koncertima u Zagrebu u dva puta ispunjenoj dvorani „Dražen Petrović“. Preko 10.000 Zagrepčana čulo je i videlo Cukića kako sa Bajagom i Instruktorima izvodi „Marlenu“, „Male slonove“ i „Bam bam bam“.

„Dejan nas je sve prijatno iznenadio. Čak su se on i Žika (Milenković) setili nekih starih koreografija. Dobro je pevao i izgledao na bini. Bio je u dobrom fazonu. Mislim da je i njemu to prijalo i da će tek biti dobro u Beogradu“, kaže Momčilo Bajagić.

Cukićev nastup je bio toliko upečatljiv da su mediji izveštavali da se „pred zagrebačkom publikom pretvorio u rasplesanu zvijer koju je bilo gotovo nemoguće zaustaviti“!

„Bilo je bolje nego što sam očekivao. U početku benda bilo je zezanja i humora, koji smo unosili u nastup. Kako se proslavlja 25 godina benda, bilo je logično da se Žika i ja podsetimo nekih naših budalaština“, kaže Cukić.

Kada je još kao gitarista Riblje čorbe Bajaga snimio „Pozitivnu geografiju“, Cukić je bio u bendu koji je radio prve koncerte 12. aprila u zagrebačkom klubu „Kulušić“ i 21. aprila 1984. godine u Domu sindikata u Beogradu.

„Sve je to dosta neobavezno bilo bez ideje da će to biti bend, jer je Bajaga bio još član Riblje čorbe. Snimio je album i ‘ajde da mu nešto pomognemo jer kao gitarista se plašio kako će sad on pred mikrofon, pa je zvao mene i Žiku da mu držimo strah. Za prvi koncert u ‘Kulušiću’ nije bilo puno ljudi, možda stotinjak, ali se osetila strašno dobra energija. Bilo je dobro druženje i zabavno da budemo zajedno, ali bez nekog velikog plana, možda još da samo odsviramo turneju po radnim akcijama. Sa devojkama, sada našim ženama, Bajaga i ja smo otišli na more, na Mljet. Bora Đorđević je zvao Bajagu da se vrati zbog neke hitne turneje u Grčkoj. On je rekao da neće. Glupo je stvarno bilo da se vraćamo, lepo nam je bilo. Kad smo se konačno vraćali, sišli sa trajketa, u novinama je već pisalo da je Bora izbacio Bajagu iz benda“, priseća se Cukić.

Sa Bajagom i Instruktorima bio je još za albume „Sa druge strane jastuka“ (1985) i „Jahači magle“ (1986). Njegov doprinos je posebno primetan u pesmama „Vidi šta sam ti uradio…“ i „Bam bam bam“. Poslednji put nastupio je sa Bajagom i Instruktorima na turneji po Sovjetskom Savezu u podmoskovskom gradu Ivanovo 1987. godine. U to vreme je bio snimio prvi samostalni album „Spori ritam“ sa čuvenom eksplozivnom verzijom Azrine „A šta da radim“.

„Ja sam pre svega pevač pa sam snimio svoj album, koji je bio dosta uspešan. Bilo je glupo da sviramo sad neke pesme sa mog albuma, tako da smo seli i razgovarali Bajaga i ja i svako je otišao svojim putem“, objašnjava Cukić.