Čola spec gost druge večeri

29.12.2009

Zdravko Čolić

Bajaga i Instruktori u utorak uveče priredili su još jedan sjajan koncert, drugi po redu od tri povodom 25 godina karijere, pred opet punim Sava centrom, svirajući pregršt pesama sa albuma-remek-dela „Sa druge strane jastuka“, a gost iznenađenja bio je niko drugi do Zdravko Čolić!!!!

Bend je krenuo simbolično sa opuštenom i upečatljivom izvedbom „Grada“, da bi Momčilo Bajagić to iskoristio da poruči: „Ovo je grad! Ovo je Beograd! Dobro došli na proslavu 25 godina Bajage i Instruktora!“

Atmosfera u dvorani je kao i prethodne večeri bila uzavrela posle rafalnog izvođenja poletnih hitova „Verujem ne verujem“, „Lepa Janja“, „Gore dole“ i „Godine prolaze“. Dok je juče publika čekala kraj koncerta da sa Bajagom „Zažmuri“ sada su za to dobili priliku već u prvom delu.

„Nekad smo na neke pesme palili šibice, a sada je vreme da mobilnim telefonom okrenete nekog, da ipak ne zapalimo Sava centar“, davao je instrukcije Bajaga.

Usledila je „Tišina“, brzopotezni prvi Bajagin hit u karijeri „Berlin“ i blok u kome je došao do izražaja Instruktor Žika Milenković sa svojim autorskim doprinosima „Francuska ljubavna revolucija“ i „Vesela pesma“.

Onda je usledilo potpuno i sveobuhvatno iznenađenje za bar 99,99 posto prisutnih.

„Imam veliko zadovoljstvo da najavim jednog mog dobrog prijatelja koji često ne svira u Beogradu, ali kada ovde peva, obično to radi na Marakani“, najavio je Bajaga.

Urlik oduševljenja i neverice prolomio se dvoranom dok je na scenu istrčavala legenda srpske i jugoslovenske pop muzike Zdravko Čolić.

Uz pomoć Instruktora Čola je izveo staru stvar „Tvoje oči“ koju je Bajaga bio napisao još za njegov album „Sta mi radiš“ (1983). Čak je i Instruktor Žika ugrabio priliku da podeli refren sa Čolom, čija je u crno odevena pojava odavala savršenu formu i eleganciju.

Posebne poslastice druge večeri bili su uz podršku saksofoniste Neše Petrovića i trubača Marka Đorđevića izvedeni klasici drugog albuma „Dobro jutro džezeri“ i „20. vek“. Bend je „20. vek“ pretvorio u rasturajuću bombu energije i ritma.

Da je Bajagin bend i posle 25 godina svirački u regionu među najjačim potvrdilo je još jedno iznenađenje večeri – Bajaga i Instruktori su vojnički brutalno u maniru najboljih hard rok sastava otpratili mračni i poetski „Balkan“.

Višeminutne ovacije izmamile su Instruktore za bisove i pružile publici priliku da se emotivno isprazni pevajući dirljivi „Ruski voz“ i Bajagi priliku da se pokaže kao gitarista solirajući u „Strahu od vozova“.