Počela trodnevna rođendanska žurka Bajage

29.12.2009

Bajaga i Instruktori

Bajaga i Instruktori prvi od tri koncerta u Beogradu pretvorili su u ponedeljak uveče u veliku rođendansku žurku za preko tri i po hiljade zvanica u Sava centru. Svoj 25. rođendan bend je proslavljao u ispunjenoj velikoj dvorani, gde su euforični Beograđani pevali najveće hitove i odabrane pesme Bajage i Instruktora, a slavlje su dodatno uveličale specijalne gošće pop kantautorka Aleksandra Kovač i operska pevačica Jadranka Jovanović.

Koncert je počeo nenametljivo Momčilo Bajagić, pevajući uz svoju gitaru i pomoć klavijaturiste Saše Loknera, baladu „Od kada tebe volim“.

„Dobro veče Beograde, dobrodošli na proslavu 25 godina ‘Bajage i instruktora'“, poželeo je dobrodošlicu Bajaga publici u Sava centru, gde bend drži slavljeničke koncerte i 29. i 30. decembra.

Usledio je brzi „Berlin“, prvi hit Bajagine karijere sa 25 godina mladog prvenca „Pozitivna geografija“. Već od treće pesme „Verujem, ne verujem“ publika je poustajala iz udobnih fotelja prestižne beogradske dvorane, a malo kasnije nekoliko desetina mladih ljudi podleglih euforiji krenulo je ka pozornici! Publika se kao po nevidljivoj komandi zaustavila uz rub bine, popunivši prostor do prvog reda stolica, gde su ostali da plešu i pevaju do kraja koncerta, dva i po časa i dva spektakularna bisa kasnije!

„Možete slobodno da pričete dole, ako vam je lakše da igrate“, pozvao je Bajaga, dobivši jedan od mnogih aplauza te večeri.

Cenjeni zagrebački gitarista Davor Rodik pridružio se Instruktorima za blok pesama sa sveopšte hvaljenog albuma „Prodavnica tajni“ (1988) kao što su „Gore dole“, „Godine prolaze i „Tišina“, a takav je bio i odgovor publike – sveopšta euforija i grleno pevanje.

Beograđani su skoro podjednako ispratili „Lepu Janju“ sa „Zmaja od Noćaja“ (2001) i Bajaginu pesmu „Bežiš od mene ljubavi“ iz prošlogodišnje serije „Vratiće se rode“. Sjajan zvuk u dvorani posebno je pogodovao „Rimljanima“ koji su odzvanjali Sava centrom podsećivši na svu grandioznost i snagu album „Jahači magle“ (1986), koji je tek sada remasterizovan posle više od dve decenije zablistao u punom sjaju.

Bajaga i instruktori su odlučili na svoj rođendan da daruju publiku! Uz kupljenu ulaznicu za svako veče dobija se po jedan remasterizovan album. Prve večeri to je bila „Pozitivna geografija“, druge večeri „Sa druge strane jastuka“ i treće „Jahači magle“. Ako ste bili prve, bićete druge, ipak obavezno dođite i treći put – samo da dobijete „Jahače“ i možda opet čujete veličanstvene „Rimljane“!

U svom elementu bio je i Instruktor Žika Milenković sa duhovitim najavama pesama, majicom „Ja volim BG“ (opšte oduševljenje u dvorani, naravno) i pesmama – „Život je nekad siv“ i „Vesela pesma“.

Bajaga i Instruktori, uz pomoć novopridošlog mlađanog gitariste Marka Nješića, su nesmanjenom žestinom praćili „Marenu“, „Male slonove“, „Limene trube“, „Dobro jutro“…

Aleksandra Kovač ponovo je pokazala zašto je smatraju za jednu od najboljih naših pevačica i zašto je zaslužila regionalnu MTV nagradu. Uz klavijature je otpevala maestralno obradu Bajagine „Poljubi me“ i pobrala aplauze ispunjenog Sava centra.

Nekadašnji Instruktor Vlada Negovanović potrudio se da zablista gitarskim solom u „Sa druge strane jastuka“, a sa istoimenog albuma iz 1985. godine, Bajagin bend je ponudio još jedno fantastično muzičko putovanje – u „Dvadeseti vek“.

Pesma je dobrano protresla dvoranu čvrstim i nabijenim ritmom, što je zasluga basiste Miroslava Cvetkovića i bubnjara Čede Macure, dok se Žika istakao u nabrajalici o gnjurcu koji „davio bi sve“. Višeminutno nadahnuto rasviravanje moćnog „Dvadesetog veka“ pokazalo je da su Instruktori – zaista mladi punih 25 godina.

Novi vrhunci koncerta bili su orijentom ispunjen „Plavi safir“, odavno prepoznat kao favorit publike, a onda se na pozornicu Sava centra popela operska pevačica Jadranka Jovanović.

Jadrankin nebeski glas, potpomognut grupom muških pevača Nokturno, kao da je nagnao Instruktore i Bajagu da i oni daju sve od sebe – što se i čulo u fascinantnom izdanju „Buđenja ranog proleća“. Tokom izvođenja „Buđenja“ publika je nekoliko puta spontano aplaudirala, a posle završetka pesme usledio je novi talas ovacija.

Kraj koncerta je planiran uz „Moje drugove“, ali kao što se i moglo pretpostaviti bend je morao izaći na bis. Ispostavilo se da je bis mogao biti koncert za sebe. Pulsirajući rege ritam dao je novu zavodljivost „Tamari“. Uz laganu „Zažmuri“ pevali su šmureći svi (i Bajaga je poklapao oči dlanom), a za „Ruski voz“ Bajaga i Lokner su kao na početku koncerta opet ostali sami (ako zanemarimo preko 3,500 ostalih duša u Sava centru).

Da je i album „Od bižuterije do čilibara“ (1996) dao nekoliko velikih Bajaginih pesama podsetila je balada „Iza nas“, a bend je u završnici ponudio grandiozni „Strah od vozova“, kada je i Bajaga odlučio da se iskaže kao solo gitarista.