Brod za lutke plovi i u decembru

01.12.2008

Dok čekaju veliki beogradski koncert Darka Rundeka 17. decembra u Sava centru, ljubitelji njegove muzike mogu je čuti i u predstavi „Brod za lutke“, koja je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada 3. decembra, a zatim 22. decembra gostuje na Decembarskoj umjetničkoj sceni DEUS u Podgorici.

Darko je radio muziku za surovu bajku o svetu odraslih spisateljice Milene Marković „Brod za lutke“ koju je u SNP-u 24. septembra premijerno postavila rediteljka Ana Tomić. Posle premijere Rundek više ne učestvuje u izvođenju muzike u predstavi, ali ju je zato u studiju snimio za CD „Brod za lutke“ koji je promovisan u SNP-u 2. novembra.

Osim nekih horskih deonica, Rundekov glas se ne čuje na albumu jer je pevanje, kao i u predstavi, povereno glumcima Jasni Đuričić, Draginji Voganjac, Milici Grujičić, Radoju Čupiću, Nenadu Penevaru i Radovanu Vujoviću.

Sa Rundekom koji svira gitaru, u studiju su se našli muzičari iz orkestra koji u SNP-ovoj predstavi uživo izvodi muziku – flautiskinja Ksenija Bačić, harmonikaš Lazar Novkov, kontrabasista Siniša Mazalica i bubnjar Lav Kov. Producent albuma je Mare Vukmanović.

„Neki glumci završe kao reditelji, pa zašto ne bi onaj koji je prihvaćajući se kazališnog poziva uzeo režiju, našao u njemu svoje mjesto kao kazališni kompozitor?“, kaže Darko za Long Play o svojoj muzici za „Brod za lutke“.

„U ‚Brodu za lutke‘ pesme povezuju scene iz raznih perioda života glavne junakinje osvetljene nekom od (poznatih) bajki koja ih čini opasno realnijim. Zato je, većinom, svrha muzike da opusti tu opasnost. Da je pesme nekako naslikaju bojama pomalo starinski ilustrirane knjige bajki. Ta je namjera bila jasna iz Milenine upute o sastavu benda: flauta, gitara, harmonika i bubnjevi, kojima smo dodali kontrabas. Skoro sve muzičke ideje su izašle za vrijeme prva dva čitanja. Nekom srećom su, čini mi se na prvi pogled asimetrični stihovi našli prirodnu formu pjevane pjesme“, objašnjava Rundek.

U Sava centru u Beogradu 17. decembra Rundek će održati jedan od poslednjih koncerata sa izvornom postavom svog Cargo orkestra. Beograđani će biti privilegovani da uz kupljenu ulaznice od 1.600 dinara dobiju novi live album „Live in Dom omladine“, koji potom u Srbiji neće ići u redovnu prodaju, jer je Long Play predvideo to izdanje isključivo kao poklon Darkovoj odanoj publici u Sava centru.

„Nakon sedam godina, prirodno je da neki ljudi krenu zasebnim putem i da se Orkestar promijeni. Predstojeći koncert u Beogradu je jedan od posljednjih u izvornom sastavu pa će posjetitelji dobiti za uspomenu album snimljen uživo u Domu omladine prošle godine. Beogradska publika je izuzetna i to je naš način da joj se zahvalimo na podršci sve ovo vrijeme“, najavljuje Rundek.

Pošto je cijena od 1.600 dinara istovetna za čitavu veliku dvoranu, ko bude najbrži, njemu najbolja mjesta! Ko ne bude dovoljno brz možda uopšte neće doći do ulaznice i privilegije da dobije CD „Live in Dom omladine“.