Božidarac se njihao sa Jarbolima

21.04.2013

Jarboli

Jarboli su potvrdili status jednog od najuzbudljivijih srpskih benduvi koncertom u petak uveče u ispunjenom Božidarcu, gde su, u skladu sa najavom, isporučili upečatljivu količinu „uzbudljivog, neurotičnog, glasnog i neposrednog rokenrola“.

Nastup pred preko 500 duša u Božidarcu, u okviru klupske „Neophodne turneje“ po Srbiji koja je prethodno uspešno pohodila Gornji Milanovac, Niš i Kragujevac, a slede 26. april Subotica, klub „Mladost“, 27. april Novi Sad, „CK 13“ i 4. aprila Kulturni centar Ruma, pokazao je Jarbole kao bend sposoban da zapaljivom svirkom dobro prodrma publiku.

Početak nastupa pripao je povratku izvornoj četvorki – gitaristi i pevaču Borisu Mladenoviću i Danijelu Kovi, basisti Žoltu Kovi i bubnjaru Nemanji Aleksimoviću – koji su podsetili na svoje početke sa pesmama „Skrabljena verzija jutra“, „Fabrika“, „Da li ona u stvari nije bila oprezna“, „Dobro poznata stvar“…

Drugo poluvreme proteklo je sa Jarbolima u punom (najjačem) sastavu – pridružila im se na sceni klavijaturistkinja Sonja Lončar koja je sa bendom poslednjih nekoliko godina i izdanja – i koncert je dodatno zakuvan (kao i temperatura u Božidarcu) uz pesme sa albuma „Zabava“ kao „Ples“, „Naselja u retrovizoru“, „Opomena“… i na bis „Ništa“.

Jarboli su pošteno rasplesali svoju publiku, u tolikoj meri da je nekoliko devojaka pokušalo da prevari obezbeđenje i popne se na binu, što je nakratko uspelo tek jednoj pripadnici lepšeg пола koja je uz „Možda će pasti“ doslovno posle desetak sekundi simbolično odskočila natrag u publiku.

Bilo je još i sitnih izazivanja iz publike: povodom Mladenovićevog nagogog pojavljivanja u spotu „Ništa“ nepoznati muškarac je viknuo: „Sviraj ‘Ništa’ i skini se!“. Od drugog nije bilo ništa.

„Jarboli raznesli pun Božidarac!“, izveštava www.telegraf.rs koji primećuje i da je „poznati beogradski bend publiku obradovao starijim pesmama, koje u poslednje vreme na nastupima nisu često svirali“.

Muzički portal www.jelentop10.com [invalid URL removed] ocenjuje da „Jarboli vole da sviraju u prostorima za koje znaju da će ih ispuniti do kraja kako bi došlo do klanjanja“ i da je u skladu s tim „sala Božidarca bila sasvim dovoljna za sve, reklo bi se da je ipak bilo mnogo ugodnije nego koncerti u malim salama koje su preferirali tako često“.

„Klanjanje se naravno dogodilo, i kondenzacija isparenja u sali je stvorila maglu. Zato je i dobar deo publike ipak izlazio napolje ali su oni unutra bili sve luđi. Preko pesama sa poslednjeg albuma Zabava kroz doticanje svih delova karijere pred kraj, Jarboli su ispunili zacrtano na očekivan način. A očekivana je bila i Osloni se na mene pred kraj. Moglo je i još da traje da Božidarac ne mora da se utiša iza ponoći, ali dva sata sviranja skoro bez pauze je zaista bilo dovoljno“, ocenjuje Miloš Trifunović.

Popboksov Vlada Stanović posle Beograđarca primećuje da „iako već odavno ne spadaju u mlade bendove, deluje kao da su Jarboli tek sada krenuli u svoju najzreliju fazu i stekli veću bazu fanova koji bi mogli još dugo da ih prate“.

„Sudeći po broju publike i njihovoj reakciji u Beogradu, (Jarboli su) konačno izrasli u bend koji bi se slobodno smeo da ‘baci’ i u neki veći i ozbiljniji prostor“, kaže novinar Popboks: http://www.popboks.com/article/29348.

Koncert Jarbola održan je u okviru serijala „Vračar Rocks“ u Beogradu, a predgrupa im je bio novi duo Ti, koji se može pohvaliti odličnim zvukom i nastupom, koji je na pravi način uspeo da pred glavnog izvođača zagreje i privuče prilično brojnu publiku od oko 150-200 duša. Gitarista i pevač nedavno raspadnutog beogradskog sastava Petrol Ilija Duni i bubnjar Trajče Nikolovski predstavili su uz nekoliko novih pesama singl „Da ti želim dobra jutra/Koliko dana“.