Bajaga i Instruktori: Trans u Varšavi!

20.04.2013

Bajaga i Instruktori održali su prvi koncert u Poljskoj u petak uveče. Klub Proxima u Varšavi bio je ispunjen skoro 1.000 poljskih fanova, koji su zajedno sa bendom pevali sve do dva i po sata nakon početka. Koncert je završen uz gromki aplaus i dva bisa, a simbolična pesma-poruka „Samo nam je ljubav potrebna“ odjekivala je kao perfektan finale.

Publika je, uz ponekog predstavnika sa prostora bivše Jugoslavije, većinom bila poljska, i neverovatno je dobro znala repertoar Bajage i Instruktora, uključujući i pesme sa njihovog najnovijeg albuma „Daljina, dim i prašina.“ Ovo je još jedan dokaz da muzika zaista ne poznaje granice.

Instruktor Žika Milenković, kako i dolikuje, naučio je nekoliko rečenica na poljskom jeziku. To mu je dobro poslužilo pri najavi specijalnog gosta večeri – poljskog muzičara Macieja Malencuka. Malencuk se pridružio Instruktorima za izvođenje svog prepeva Bajagine pesme „Verujem, ne verujem“ pod naslovom „Ostatnia nocka“, koja je prošle godine bila veliki hit u Poljskoj. Zatim je pomogao i samom Bajagi da izvede originalnu verziju na srpskom jeziku!

Iako su Bajagu i Instruktore upozorili da poljska publika može biti rezervisana, atmosfera na sinoćnjem koncertu bila je sve pre toga. Otvorili su sa energijom numere „Daljina…“, a zatim su nadovezali niz velikih hitova poput „Plavi safir“, „Tišina“ i „Moji drugovi“. Publiku su prijatno iznenadili i manje očekivanim pesmama „Mali slonovi“ i „Red i mir“. Na kraju koncerta, nastala je prava euforija, kako na sceni, tako i među publikom u Varšavi.

Nakon koncerta, Bajaga je oko sat vremena posvetio fanima: potpisivao je diskove, fotografisao se i družio se sa obožavateljima koji su stigli iz skoro svih krajeva Poljske čak i posebno za ovu priliku.

U velikom stilu, koncertu u Proximi prethodio je dolazak Bajage i Instruktora u Beograd – bend je do kluba stigao u dva Zastave 101 poljskog registra! Dan ranije, članovi benda gostovali su na poljskoj televiziji TVN u emisiji „Dzien dobry“ izvodeći pesmu „Verujem, ne verujem“. Bajaga je takođe gostovao i u nekoliko radio programa, te pružio intervjue drugim medijima.