Ta divna splitska noć u Beogradu

19.04.2013

Klapa Cambi

Na drugom World Music Festivalu „Todo Mundo“, Klapa Cambi  iz Splita debitovala je na beogradskoj sceni. U četvrtak uveče, u Domu sindikata, pred oko 1.000 oduševljenih posetilaca, održali su koncert koji je trajao preko dva sata i završio se bisovima. Publika je Dalmatince ispratila gromkim, stojećim ovacijama. Osim toga, ovo je bio i prvi veliki uspeh dalmatinske klape na beogradskoj muzičkoj sceni.

Klapa je pažljivo isplanirala svoj debi pred beogradskom publikom. S fokusom na korene, tradiciju i stare napeve, koncert je otvorio odjekivanjem pesama „Ju te san se zajubija“ i „Zelenu granu s tugom šuta voća“. Nakon uvodnog obraćanja, brzo je usledio repertoar obrada pop-rok hitova sa prostora bivše Jugoslavije, koje su Klapi Cambi donele širu popularnost. Večer je započela Đorđe Balaševićeva „Lipa moja“, nakon čega je stigao evergrin Miše Kovača „Ostala si uvijek ista“. Energija je pojačana izvođenjem „Sve će to, mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš“ Bijelog Dugmeta, da bi se potom ponovo ušlo u sentimentalne vode s Đorđem Balaševićem („Oprosti“) i Oliverom Dragojevićem („Moj lipi anđele“). Završnica prvog dela bio je trijumf – „Cesarica“ Đorđa Balaševića namenjena Oliveri Dragojeviću, koju je publika ispratila gromkim aplausom.

„Konačno smo izašli iz konobe!“, poručili su pred blok autorskih pesama kojom su publici predstavili kako su nadogradili karijeru izlazeći, zvukovno, iz klasičnih klapskih okvira. Uključili su pratnju klavira i gitare. Upalila su se „Svjetla daljine“, usledila je poruka „Tebe je lako voljeti“, pa „Povij me“, pa „Ultima Partenza“ sa grandioznim refrenom koja je dobila prvu nagradu žirija na Splitskom festivalu 2011. godine.

„Onda je zazvonio telefon, ponudio nam je saradnju – rekli smo, naravno, DA“, ovako su članovi klape najavili jedinog, očekivanog gosta, Kornelija Kovača koji je, u svom stilu, potanko ispričao kako je čuo za Cambi, uspostavio kontakt sa njima, istakavši: „Počastvovan sam da ovakvi glasovi pevaju moje kompozicije“. Aktuelan album „Piva klapa Kornelija“ predstavljen je, uz klasik koji je prvobitno pevao Zlatko Pejaković „Ove noći jedna žena“, hitovima koji je legendarni Bata napisao za Zdravka Čolića: „Jedna zima sa Kristinom“, „Stanica Podlugovi“, premijerno izvedena „Mađarica“, „Pjevam danju, pjevam noću“ i, nedavno objavljena kao singl, „Ti si mi u krvi“.

Vreme je bilo za povratak tamo odakle se krenulo uz pesme o konobi, divnoj splitskoj noći, neobranoj maslini… Najopušteniji iz publike su počeli sa muzičkim željama, a Cambi je bio spreman – „Koliko nudite?“. Mnogima su se, sigurno, želje ispunile kada je red došao na „Tamo da putujem“, pa na čuvenu „More, more“ koju je proslavila Meri Cetinić, zatim „Ta divna splitska noć“, „Piva klapa ispod volta“. Zvanična završnica uz „Vilo moja“ propratćena je stojećim ovacijama.

„Hoćemo još jednu?“ bilo je pitanje na koje se podrazumevao jedinstveno pozitivan odgovor publike. A bilo je i još jedna… i još jedna… Tek nakon što su opevali crvenu ružu, svoju Dalmaciju i ispunili jednu od najglasnijih želja, „Da te mogu pismom zvati“, vrsni pevači su se rastali s publikom.

Od vozača autobusa u Splitu, do bivšeg bankara, studenta Muzičke akademije, nutricioniste, vodoinstalatera, automehaničara, IT stručnjaka, pa sve do opernog pevača – sve se to složilo u savršeno skladnu celinu Cambi benda, koji je Beograđanima pružio jedinstveni užeg i, kako je već jasno, „kupio“ ih i za buduće nastupe.