Bajagina novogodišnja čestitka

29.12.2008

Momčilo Bajagić-Bajaga u ime svojih Instruktora svim ljubiteljima njegove muzike i ljudima dobre volje, ma gde god da su, želi sve najbolje u novoj 2009. godini.

„Kada treba nešto da poželim, ja uvek prvo poželim svima puno zdravlja, sreće i ljubavi, a za ostalo ako smo normalni snaći ćemo se sami“, kaže Bajaga u novogodišnjoj poruci.

Godina na izmaku za Bajagu i Instruktore bila je jedna od najtežih u skoro četvrtvekovnoj karijeri, zbog iznenadnog teškog udarca – na turneji u Sloveniji 28. septembra u Mariboru preminuo je usled prestanka rada srca gitarista Ljubiša Buba Opačić.

Umesto Bube, odlučeno je da Instruktori neće dobiti novog člana, već će se kao ispomoć na gitari smenjivati Nikola Vranjković iz Blok auta i Marko Nješić-Kića iz Vruma.

„Tragedija koja nam se desila, stvarno nas je zatekla. Kada bi Buba mogao da vidi da sa nama sviraju Nikola i Kića jer su oni bili njegovi prijatelji. Sve je ostalo u krugu porodice“, kaže Bajaga.

U 2008. godini, osim brojnih koncerata širom sveta, Bajagina pesma „Bežiš od mene ljubavi“ se mogla čuti u regionalno uspešnoj seriji „Vratiće se rode“ gde je imao i duet „A ti se nećeš vratiti“ sa vođom Plavog orkestra Sašom Lošićem-Lošom. Sa klavijaturistom Instruktora Sašom Loknerom radio je muziku i za Pinkovu humorističku seriju „To toplo ljeto“.

Pored toga, 11. novembra navršilo se 20 godina od objavljivanja „Prodavnice tajni“, jednog od poslednjih klasika jugoslovenskog rokenrola, i po Bajaginom sopstvenom priznanju albuma koji ulazi među njegova tri najbolja.

U Novu godinu Bajaga i Instruktori ulaze nastupom na dočeku na gradskom trgu u Herceg Novom, gde će publika u najlušoj noći biti privilegovana da čuje u celosti hitove „Prodavnice tajni“ – „Plavi safir“, „Verujem, ne verujem“, „Život je nekad siv“…

Bajaga sa velikim optimizmom ulazi u 2009. godinu u kojoj se navršava 25 godina od kako je napustio izuzetno uspešnu Riblju čorbu i počeo samostalnu karijeru sa albumom „Pozitivna geografija“ (1984). Šta Bajaga očekuje u 2009. godini?

„Nadam se puno koncerata, turneji po Kanadi i Australiji. Nadam se jednom velikom koncert u Beogradu pred kraj godine i što je najvažnije voleo bih do jeseni novi album. Ako se ispuni bar pola od ovoga – super! Radim album, ali ni ja ne znam kakav će da bude. Trudiću se da bude dobar. Sad polako radim na pesmama, skupljam materijal i mislim da će mi ova putovanja u Kanadu i Australiju u neku ruku biti inspirativna“, predviđa Bajaga.

Uprkos sve većim strepnjama da bi se svetska ekonomska kriza mogla značajno preliti i u Srbiju, u taboru Bajage i Instruktora nema bojazni.

„Nemamo nikakve veze sa naftom i ne bavimo se proizvodnjom automobila. Imam teoriju da kad je kriza, teško je doći do kredita u bankama i teško je dobiti lizing za auto, pa čovek nema neke velike troškove. Onda mislim da za muziku, hranu i piće ostane deo. Često je bio slučaj da muzika, ugostiteljstvo i slične stvari vrlo dobro rade u vreme krize. Preživeli smo više kriza pa verujem i ovu“, kaže Bajaga.