Bajaga: Tri slavljenička koncerta u Beogradu

02.12.2009

Bajaga i Instruktori

Bajaga i Instruktori na slavljeničkoj turneji povodom 25 godina karijere održaće koncerte 28, 29. i 30. decembra u Sava centru u Beogradu. Momčilo Bajagić-Bajaga i članovi Instruktora na današnjoj konferenciji za novinare najavili su da će imati specijalne goste u Sava centru i tri različita i neponovljiva slavljenička koncerta!

Pred mnoštvom novinara u kafeu „Elektrana“ u Domu omladine Beograda, gde su se okupili i brojni prijatelji benda, Bajaga je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što jubilej proslavlja u Sava centru i što će njegov bend u Beogradu dodatno doprineti svečarskoj prednovogodišnjoj atmosferi.

Od sutra u prodaju idu ulaznice po cenama od 1.500 i 1.700 dinara, odnosno 3.600 dinara komplet za sva tri dana, na blagajnama Sava centra, Doma omladine i preko Tiketservisa i Eventima.

Fotografije sa konferencije mediji mogu preuzeti sa www.zec.rs

Bajaga: „Odlučili smo se da radimo koncerte u Sava centru, jer nam je želja da napravimo tri različita koncerta. Koliko će biti različiti ne mogu vam reći, to će biti iznenađenje. Uglavnom, biće različit repertoar svaki dan i specijalni gosti. Pošto je vreme novogodišnjih i božićnih praznika običaj je da se daju pokloni, tako da ćemo uz karte deliti prva tri albuma“.

Posetioci prvog koncerta tako će dobiti kao poklon CD sa prvencom „Pozitivna geografija“ (1984), druge večeri album „Sa druge strane jastuka“ (1985), a treće „Jahači magle“ (1986). Dodatni poklon biće prepejd MTS kartice sa brojem i 200 dinara kredita.

Čika Milenković: „Obzirom da imamo tri koncerta u nizu, od nas očekujem da ćemo imati isti nivo nastupa. Nećemo jedno veče biti slabiji“.

Bajaga: „Nedavno smo imali dva koncerta u Zagrebu (u dvorani ‘Dražen Petrović’) i tu je bio jedan deo onog što smo spremili za Beograd, jedan deo te pojačane ekipe će se pojaviti i u Beogradu. Nismo pravili koncept da svaki koncert u Sava centru bude različit po tome da jedan bude akustičan, a drugi recimo električan…Kad smo slavili 10 godina karijere pokušali smo da odsviramo sve hitove i to je bilo malo predugo. Da bi proslavili 25 godina odlučili smo se za tri koncerta. Možda ćemo ponoviti neku pesmu, ali će koncerti biti različiti i uključivaće ljude koji su svirali sa nama.

Portparolka Radio-televizije Srbije Duška Vučinić-Lučić: „25 godina Bajage i Instruktora i RTS-a! Zvuči kao uspešan brak i kao prijateljstvo koji zavređuju pažnju. Srećni smo što su Bajaga i Instruktori poverenje poklonili RTS-u ovoliko dugo. Najbolji uvek idu uz najbolje. Želim im još 25 godina. Ono što ste do sad uradili je večno. Koncerte će snimiti RTS i gledaoci će ih moći pogledati odmah nakon izvođenja u Sava centru“.

Predstavnik Sava centra Vuk Šugić: „25 godina pozitivnih emocija, izuzetnih pesama, neponovljive energije i zadivljujućeg međusobiteta Bajage i poklonika pravih muzičkih vrednosti. Mi sada očekujući početak prodaje ulaznica imamo pozive takvog raspona, od najmlađih do najstarijih, svih generacija koji su vezani za sjajnu muzičku i autorsku biografiju benda. Zahvalnost u ime Sava centra što ćete obeležiti jubilej u velikoj dvorani“.

Usledila su pitanja novinara, koje je zanimalo da li se sa beogradskim koncertima završava slavljenička turneja i da li su prva tri albuma konačno remasterizovana za digitalno izdanje na odgovarajući način?

Bajaga: „Turneja je na polovini. Od velikih gradova smo uradili Zagreb i sada Beograd, ostaje nam Sarajevo, Skoplje i Rijeka, za Novu godinu. Pošto nam je prvi koncert bio u aprilu 1984. godine u zagrebačkom ‘Kulušiću’, turneja će trajati do kraja aprila iduće godine.

Za ova reizdanja smo prvi put uradili oziljan remastering i to za prva četiri albuma. Delimo prva tri sada, a posle Nove godine sva četiri zajedno će izaći za PGP RTS. Zvuk nije promenjen u smislu čućete neki drugi zvuk, ali kad bi pustili ploču i CD, čuli bi da je ploča tiša i dinamički slabija. CD-ovi su kvalitetno rađeni.

Kako će izgledati svaki koncert i kada se može očekivati novi album?

Bajaga: „Imamo, ne znam ni sam tačno koliko pesama. Ne možemo da ih odsviramo sve, ali verujem da ćemo u tri koncerta uspeti da sve najveće hitove i najpoznatije pesme odsviramo. Uz prvi koncert dobijate prvi album, ne znači da ćemo svirati sama njega. Svaki koncert će biti presek karijere“.

„Krajem iduće godine planiramo novi album. Ja sam nešto pesama napravio, a nešto ću napraviti tokom proleća. U ovo vreme iduće godine verujem da ćemo imati novi album“.

Članovi Instruktora su posebno zamoljeni da kažu šta očekuju od koncerata u Sava centru…

Klavijaturista Saša Lokner: „Očekujem fenomenalne koncerte kao ove u Zagrebu. Sviramo uz pomoć proširene ekipe. Biće naši prijatelji, ljudi koji su nekada svirali sa nama, koji su bili gosti u Zagrebu i neki gosti koji će ostati u tajnosti. Mogu da kažem da će nam se sigurno pridružiti Dejan Cukić i Vlada Negovanović, kao stari članovi.

Čika Milenković: „Očekujem da se na bini pojavi sa svojim idolom (Kornelijem) Batom Kovačem!“

Basista Miroslav Cvetković-Cvele: „Biće jako zanimljivo. Sviramo neke pesme koje nismo svirali jako dugo. Pojedine nismo najmanje 15 godina! Vratiće nas u vreme kad smo počinjali, to će biti za nas prilika da se dobro provedemo“.

Bubnjar Čeda Macura: „Mogu da obećam da ćemo Sava centar razvaliti, da izvine Vuk (smeh prisutnih).

Gitarista Marko Nješić: „Izaći sa ovim ljudima na binu, bilo koju, je veliko zadovoljstvo. Radujem se gomili starih pesama, pogotovo što ih ja nisam izvodio. Očekujem sjajne koncerte“.