Amira peva Čolu i Bajagu

02.03.2016

Pevačica sevdalinki Amira Medunjanin usled velikog interesovanja publike predstojećoj turneji po Srbiji dodala je i koncerte 21. marta u Domu sindikata u Kragujevcu i 26. marta u Kongresno-muzičkoj dvorani Millennium u Vršcu.

U pratnji vrsnog gitariste Ante Gela, Amira će održati već rasprodate koncerte 20. marta u Knjaževsko-srpsko teatru u Kragujevcu i 25. marta u Narodnom pozorištu u Nišu. Još nešto malo ulaznica ostalo je za koncerte 19. marta u Bioskopu Kruševac i 22. marta u Domu društvenih u Kraljevu.

Pred početak turneje po Srbiji, publika se može uveriti u izuzetne pevačke veštine Amire Medunjanin, kao i sviračke Ante Gela, snimkom izvedbe uživo pesme “Tvoje oči”, koju je snimio  Zdravko Čolić na albumu “Šta mi radiš” (1983), na stihove i muziku Momčila Bajagića Bajage (koautor muzike je Miša Aleksić).

“Tvoje oći” su Amira i Ante izveli, uz pomoć gudačkog kvarteta “Intermeco” jesenas u beogradskom Zvezdara teatru, na koncertu “Sa ženske strane jastuka” na kome su muzičarke iz Srbije i regiona izvodile Bajagine pesme.

Nastupima u Kragujevcu, Nišu i prvi put u Kruševcu, Kraljevu i Vršcu, Amira nastavlja uspešna druženja sa publikom u Srbiji, gde je samo prošle godine rasprodala beogradski Sava centar, i napunila dvorane i pozorišta u Kragujevcu, Zrenjaninu, Pančevu, Paraćinu i Somboru.

„Uvijek to budu prekrasni susreti, na kojima pričamo zajedničku priču povezani sa publikom nekim nevidljivim nitima. Interakcija sa ljudima koji dođu, odvoje dva sata i podjele ih sa nama, odlučuje u kom pravcu će koncert ići. Sve nekako krene drugim tokom od zacrtanog“, kaže Amira.

Uticajni publicista Peca Popović u nedavnom osvrtu na Amirin koncert u Somboru napisao je: “Amira stalno niže ogrlice od skrajnutih pesama, zanosa i strasti, znajući da nema ničega radosnijeg od mogućnosti da se ponovo plače uz stare pesme ali na novi način. Njena posebnost se ogleda i u dodavanju novih vrednosti utišanim zvucima prošlosti”.

Na dosadašnjih nekoliko albuma, od kojih je poslednji „Silk & Stone“ (2013), Amira je ponudila svoje nadahnuto videnje sevdalinki i narodnih pesama iz BiH, Srbije ili Makedonije kao što su „Ah šta ćemo ljubav kriti“, „Kradem ti se u večeri“, „Kaleš bre Ando“, „Mito bekrijo“, „Marijo Deli Bela Kumrijo“, „Kafu mi draga ispeci“, „Zajdi, zajdi“ i „Jano mori“, „Što te nema“…

Od brojnih priznanja kritičara u svetu treba izdvojiti mišljenje novinara londonskog Gardijana Garta Kartrajta (Garth Cartwright), koji je naziva „bosanskom Billie Holiday“, ističući „način na koji se igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina“.