Divna promovisala „Antologiju“ u Belom dvoru

01.03.2016

Divna Ljubojević

Pevačica Divna Ljubojević promovisala je danas svoj novi kompilacijski CD “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ (PGP RTS) u Belom dvoru u Beogradu. Domaćini promocije bili su Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina Karađorđević.

Kako je na promociji najavljeno, Divna će koncertno promovisati “Antologiju”, i obeležiti 25 godina rada sa svojim horom “Melodi”, 21. aprila u Sava centru u Beogradu. Koncert nosi naziv “Beograd u susret Vaskrsu”.

Kratku uvodnu reč održao je domaćin manifestacije, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji je izrazio zadovoljstvo što je Divna odlučila da CD promoviše upravo u Belom dvoru.

“Moja supruga i ja joj od srca želimo da karijeru nastavi bar još toliko dugo”, rekao je Aleksandar Karađorđević.

CD “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka“ predstavlja presek onoga što je Divna snimala u proteklih četvrt veka. U pitanju su 23 najlepših dela srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine. Pevačica anđeoskog glasa do sada je objavila čak 22 albuma. “Antologija” je njeno prvo izdanje za PGP RTS.

“Slavimo 25 godina poštovanja vere. Pojati – to je najduhovnija i najreligioznija stvar koja se može dogoditi. To što Divna radi prepoznaje se od Atlantika do Crnog mora, od Egeja do Baltika“, istakao je novinar i publicista Petar Peca Popović.

Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić govorio je o istorijatu srpske muzike. “Ponosni smo što uz izdanje iz naše kuće misija koja je počela pre 600 godina nastavlja da traje“ –  završio je ovim rečima izlaganje.

“Divnino pevanje je primer ljubavi čoveka prema Bogu i božje ljubavi prema čoveku. To je zemaljski isečak muzike sa neba. Sa strahopoštovanjem i radošću se prepuštam ovoj muzici”, rekla je kompozitor i član SANU Isidora Žebeljan.

Direktor PGP RTS-a Radmilo Cvijović je rekao da objavljivanjem “Antologije” ova izdavačka kuća poštuje i uvažava vrednosti koje Divna donosi, dok je predstavnik PGP-a Marko Milutinović istakao da “ovaj CD pomera vrednosne granice”.

Na kraju promocije, Divna i „Melodi“ su podarili prisutnima izvođenja uživo nekoliko kompozicija sa “Antologije” – njihovi produhovljeni glasovi veličanstveno su ispunili zdanje Belog dvora.

Promociji su prisustvovale brojne zvanicama, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora i brojne ugledne ličnosti iz umetničke struke i kulturnog i javnog života, kao što su Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Savić sa suprugom Marinom Rajević Savić, Nebojša Antonijević, Voja Aralica, Velimir Velja Pavlović, Lena Kovačević, Srđan Šaper, Predrag Marković…