Amira očarala Beograđane na prvom, rasprodatom dvoranskom koncertu

11.10.2020

Umetnica svetskog glasa Amira Medunjanin u subotu uveče održala je, u pratnji harmonikaša i klarinetiste Mustafe Šantića, prvi od tri rasprodata koncerta u beogradskoj Kombank dvorani, nekadašnjem Domu sindikata, gde se vraćaju u nedelju i ponedeljak.

Nakon prvog susreta sa Beograđanima u Kolarcu, i tokom godina brojnih rasprodatih nastupa u velikom Sava centru, ukazala se prilika da Amira prvi put zapeva i u „prekrasnoj“ Kombank dvorani, u trenutku ograničenja broja prisutnih, zaštitnih maski i distance, usled Kovid-19. Odmah na početku Amira se zahvalila svima što su u tim uslovima došli na njen koncert:

„Dobri ljudi, nadam se da ste svi dobro. Ne mogu da vjerujem da imamo nakon sedam mjeseci prvi koncert u dvorani! Posljednji koncert u dvorani sam imala na Novom Zelandu i Australiji, i od tada muk i tišina. Kad sam se vratila, tri mjeseca iz kuće nisam izašla uopšte. Nije bila frka za mene, već za roditelje. Znam kako je, tako da – beskrajno hvala na hrabrosti!“

Očaravajući Amirin glas i vrsna svirka Šantićeve harmonike ispunili su tokom naredna dva časa dvoranu kroz koju su emotivno i snažno odjekivali bezvremene sevdalinke i tradicionali, poput „Kad ja pođoh na Bentbašu“, „Kaleš bre anđo“ „Jutros mi je ruža procvjetala“, „Karanfil se na put sprema“…

Sa aktuelnog albuma „For Him And Her“, na kome je snimila pesme koje su izvodili „dvoje velikih ljudi“ Toma Zdravković i Silvana Armenulić, Amira je otpevala Silvanine klasike „Srećo moja“ i „Šta će mi život bez tebe“, podsetivši prisutne da je 10. oktobar godišnjica pogibije legendarne pevačice.

Specijalna gošća koncerta bila je pevačica Tamara Jokić (mlada Valjevka koju je Amira upoznala u Bostonu), koja se svirajući akustičnu gitaru predstavila autorskim izvođenjem na španskom jeziku, a potom je sa Amirom otpevala „Jovano, Jovanke“. Posebno je bio simpatičan trenutak kada je, neočekivano, iz publike pozornici prišla devojčica kojoj je Amira pružila mikrofon da otpeva „Čula jesam da se dragi ženi“, uz burno odobravanje prisutnih.

Priliku da se glasom predstavi dobio je i Šantić, otpevavši „Ašik osta na te oči“ i „Mostarski dućani“, dok je za predivnu „Zajdi, Zajdi“ na tren ostavio harmoniku i nadahnutno otpratio Amiru klarinetom. Amira je Šantića predstavila kao „dobrog duha“ i jednog od osnivača Mostar Sevdah Reunion-a, koji spada u zaslužne za početak njene karijere pre 17 godina, sa kojim nije često nastupala, „možda čak jednom“, do nedavnih nastupa u Vrnjačkoj Banji i na Arsenal Festu u Kragujevcu.

Ponovo u duetu sa Tamarom Jokić, Amira je za planirani kraj otpevala „A sad adio“, ali su je burne ovacije vratile na bis, sa pesmama koje je izvodio Zdravković „Danka“ i „Svirajte mi tiho, tiše“. Ispunivši želju iz publike koncert je odjavila sa „Eminom“, na stihove još jednog Mostarca Alekse Šantića.