Plavi orkestar je jedna od najpopularnijih grupa sa područja bivše Jugoslavije. Osnovana je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) 1983. godine. Do 1992. Plavi orkestar je u muzičkim enciklopedijama označen kao jedan od “kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka”.
Do sada su izdali osam albuma koji su prodani u više od četiri miliona kopija na tržištima bivše Jugoslavije i šire. Održali su 4.000 koncerata na području bivše Jugoslavije, Švedske, Švajcarske, Nemačke, Poljske, Sjedinjenih Država, Australije…
Plavi orkestar pojavio se albumom “Soldatski bal” (1985) koji je, zahvaljujući hitovima “Suada”, “Goodbye Teens”, “Parajlija”, “Bolje biti pijan nego star”,  prodat u više stotina hiljada primeraka. Četvorica Sarajlija – pevač Saša Lošić, gitarista Mladen Pavičić-Pavo, basista Samir Ćeramida i bubnjar Admir Ćeramida- postali su najveće tinejdž zvezde Jugoslavije.  Niz hitova, autora Lošića u kojima je često pop i rok spajan sa elementima narodne muzike, nastavljen je sa “Puteru puteru”, “Sava tiho teče”, “Zelene su bile oči te” i “Kad si sam druže moj” sa drugog albuma “Smrt Fašizmu” (1986), “Kaja”, “Lovac i košuta” i “Proljeće” sa “Sunca na prozoru” (1989) i “Ljubi se Istok i Zapad” sa “Simpatije” (1991).
Odrastajući u Sarajevu, od djetinjstva si izložen raznim utjecajima. Iz ćevabdžinice čuješ sevdalinku, Mišu Kovača iz frizerskog salona, Štrausa kad prođeš pored muzičke škole, dalmatinsku klapu, Gang of Four u klubu, pank i simfo rok. Morao si se učiti toleranciji, i muzičkoj i ovoj drugoj, svakodnevnoj, životnoj. Primjetićeš kod svakog sarajevskog autora eklekticizam, to šetanje iz stila u stil…“, objašnjava Lošić.
Nakon ratova na prostoru bivše jugoslavije bend nastavlja karijeru iz Slovenije – Pavičića je zamenio gitarista Saša Zalepugin – najpre albumom “Long Play” (1998) i regionalnim hitom “Ako su to bile samo laži” i potom albumom “Infinity” (1999), sa hitovima “Odlazim”, “Djevojka iz snova” i “Pijem da je zaboravim”.  Plavi orkestar se posle duže diskografske pauze vratio najpre hit singlom “Amerika” (2009), koji je bio najava dugoočekivanog povratničkog albuma “Sedam” (2012), sa koga su singlovi bili i “Sedam” i “Ti misliš da je meni lako”.
Plavi Orkestar se 2017. godine otisnuo na turneju “Everblue Tour”, na kojoj su svi koncerti snimani audio i video, kako bi bili korišteni za prvi živi (Live) album u istoriji benda.