Zvonko Bogdan slavi jubilej u Sava centru

07.10.2013

Legenda panonske šansone Zvonko Bogdan proslaviće 45 godina diskografskog i autorskog rada koncertom pod nazivom „Svake noći tebi pevam“ 24. novembra u Sava centru u Beogradu.

Koncert je nazvan po pesmi „Svake noći tebi pevam“, koja se nalazi na prvoj vinilnoj ploči u karijeri Zvonka Bogdana, EP-u snimljenom uz pratnju tamburaškog orkestra legendarnog Janike Balaža (1925-1988) i objavljenom 3. decembra 1968. godine (za Jugoton).

Tom pločom počela je diskografska karijera Zvonka Bogdan tokom koje je snimio brojne albume na kojima je, pored sopstvenih kompozicija, snimio svoje jedinstvene interpretacije narodnih i pesmama drugh autora kao što su „U tom Somboru“, „Što se bore misli moje“, „Ima dana“, „Evo banke Cigane moj“, „Ko te ima taj te nema“, „Vratiće se rode“…

Kvalitet Bogdanovih autorskih pesama najbolje pokazuje činjenica da ih danas mnogi doživljavaju kao izvorne narodne pesme – „Ej salaši na severu Bačke“, „Govori se da me varaš“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Ne mogu se tačno setit leta“, „Prošle su mnoge ljubavi“, „Život teče u laganom ritmu“…

„Moje pesme nisu izmišljene, one su doživljene. One moraju imati treću dimenziju, moraju da budu prethodno odigrane u životu. Tek tada mogu nešto da uradim. Kroz svoje pesme ja sam se vraćao u prošlost, u detinjstvo, oživljavajući tako uspomene na konkretne ljude i događaje, na jedno nezaboravno vreme, za mene danas kao iz bajke“, kaže Zvonko.

Ulaznice za beogradski koncert barda tamburaške muzike Zvonka Bogdana od danas su u prodaji na blagajni Sava centra, u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27) i preko mreže Eventim po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 ili 2.100 dinara.

Zvonko Bogdan biografija

Zvonko Bogdan je rođen u Somboru 5. januara 1942. godine. Odrastao je na salašu svoga dide, gde je proveo vreme do polaska u školu i, kako se kasnije pokazalo, najlepši deo detinjstva i života. Uspomene na te dane i danas su živih i vedrih boja.

Zvonko Bogdan je mogao biti glumac, ali se opredelio za muziku. Pored toga što je poznat kao interpretator, on je i kompozitor, pesnik i jedan od najboljih trenera i vozača kasačkih konja u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Osim konja, njegova ljubav su i golubovi pismonoše.

Sve kompozicije Zvonka Bogdana vezane su za njemu značajne trenutke u vremenu, ljude i događaje.

1971. godine napisao je jednu od svojih prvih pesama – „Ej salaši na severu Bačke“. Zatim slede: „Govori se da me varaš“ (posvećena ujaku), „Već odavno spremam svog mrkova“, „Ne mogu se tačno setit leta“, „Jedan stari kontrabas“, „Markova čežnja“, „Otvori prozor ljubavi moja“, „Tamburice moja“, „Prošle su mnoge ljubavi“ (posvećena ćerki Evelini), „Život teče u laganom ritmu“…

Zvonko Bogdan je snimio 11 LP ploča, 5 singl ploča i mnoštvo kaseta i CD-a u raznim izdanjima. Najviše snimaka ima sa tamburaškim orkestrom Radio Televizije Vojvodine (nekada Tamburaški orkestar Radio Novog Sada, pod upravom Janike Balaža).

Sarađivao je i sa orkestrima „Veseli Vojvođani“ pod upravom Lučijana Petrovića i cimbalistom Mirče Ardeljanuom iz Rumunije, Orkestrom Radio Beograda pod upravom Ljubiše Pavkovića, Orkestrom Branka Belobrka…

Kruna muzičkog stvaralaštva Zvonka Bogdana je LP ploča snimljena 1974. godine sa najboljim primašem Mađarske, Šandorom Lakatošem.

Poslednjih nekoliko decenija Zvonko Bogdan najviše nastupa sa tamburašima Radio Novog Sada. Imao je sporadičnih nastupa sa „Zagrebačkim tamburašima“ iz Hrvatske, kao i sa tamburašima iz Subotice „Hajo“ i „Ravnica“.

Učesnik je nekoliko stotina dobrotvornih koncerata.

Zvonko Bogdan je dobio nebrojeno mnogo nagrada i priznanja:
1976. Zlatna značka Turističkog saveza Grada Beograda za najboljeg zabavljača,
2007. Nagrada „Pro urbe“ Subotica;
2007. Srebrno priznanje za album „Ko te ima, taj te nema“;
2009. Specijalno priznanje Evropskog Saveza tamburaške muzike (Kumanovo);
2011. Subotički Oskar popularnosti dodelio je Zvonku Bogdanu specijalnu plaketu i medalju kao najpopularnijem“sinu Panonske ravnice“ i „zemaljskoj legendi“.