Zvonko Bogdan peva za stare i mlade

30.10.2008

Kralj tamburaškog evergrina Zvonko Bogdan održao je danas konferenciju za novinare povodom svog koncerta „Veče za tamburu“ 14. novembra u Sava centru u Beogradu – gde je rekao da očekuje dolazak dosta mladih ljudi, uz njihove roditelje koji odavno uživaju u njegovoj pesmi.

Raspoloženi i nasmejani rodonačelnik panonske šansone u svom duhu je konferenciju počeo primetivši da su prisutni novinari u sali beogradskog Medija centra uglavnom mlađi ljudi: „Volim što ste uglavnom svi ovde mladi. Vaše dede i babe, tate i mame su možda nekad ludovali, tamo gde sam ja zabavljao Beograd. Možda su vam nešto o tome pričali. Ako nisu, 14. novembra ja ću vam sve to pokazati ispočetka“, rekao je Bogdan.

Karijeru je 1960-ih godina počeo kao student pevajući gostima u beogradskom hotelu Union. Kasnije je počeo i bogatu diskografsku karijeru pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Njegove autorske pesme poput „Ej, salaši“, „Govori se da me varaš“ ili „Već odavno spremam svog mrkova“, odavno se u javnosti smatraju narodnim pesmama.

„Nisam sklon velikim divanima, sve što hoću da kažem to uradim kroz stih i pesmu… Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi, mađarskih i sa celog našeg govornog područja Vojvodine i Panonije. Napisao sam i nekoliko pesama u tom duhu. Sve što sam napisao vezano je za određene ljude, događaje i vreme“, rekao je Bogdan novinarima.

Najavio je da će ga u Sava centru standardno pratiti kao i do sada „isti ljudi – uglavnom je to ostatak tamburaškog orkestra Janike Balaša, odnosno članovi Velikog tamburaškog orkestra Radiotelevizije Novog Sada“.

Na predstojećem koncertu „Veče za tamburu“, Bogdan je rekao da će raditi svoj posao a da je „publika ta koja donosi atmosferu i kaže u kakvoj se situaciji nalazimo“.

Strasni ljubitelj konja i konjičkog sporta, Zvonko Bogdan ponovo nastupa u Sava centru, koji je ve rasprodao u maju 2006. godine i opet u junu 2007. godine.

Zvonko Bogdan posle Sava centra treba da nastupi u zagrebačkoj dvorani Lisinski 19. novembra, a najavio je uskoro da će posle 20 godina ponovo nastupiti u Ljubljani gde ga, kako je rekao, do sada jednostavno nisu zvali.

Long play je za koncert „Veče za tamburu“ Zvonka Bogdana 14. novembra u Sava centru pustio u prodaju ulaznice po ceni od 800, 1.000, 1.200 i 1.500 dinara.