Zvonko Bogdan kao Vuk Karadžić

05.11.2014

Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan na svom salašu na severu Bačke ugostio je,  ekipu odabranih beogradskih novinara pred svoj tradicionalni jesenji koncert 20. novembra u Sava centru.

U prijatnom ćaskanju uz vina iz obližnje Vinarije „Zvonko Bogdan“ na Paliću, bard panonske šansone naglasio je da će u Sava centru izvesti repertoar sastavljen od njegovih autorskih pesama, ali i tradicionala koje je sakupljao poslednjih tridesetak i više godina.

Novinare je u utorak popodne Zvonko sa svojim tamburašima počastio i sa izvedbama pesama „Vratiće se rode“, ciji stihovi „Od Banata prema Sremu“ su iskorišćeni za naziv koncerta 20. novembra u Sava centru, kao i „Ko te ima taj te nema“ i „Evo banke Cigane moj“…

Ipak, za Sava centar je ostavljena njegova „Ej salaši na severu Bačke“, koju mnogi i danas doživljavaju kao narodnu pesmu, a i Zvonko je iz skromnosti u početku nije nameravao potpisati.

„Jedan kontraš, kad sam napravio ‘Ej salaši na severu Bačke’, nije znao tu melodiju, pa je mene pitao: ‘Otkud tebi ta pesma?’. Kažem: ‘Čuo sam od somborskih svirača’. A on: ‘Pa kako si čuo kad je ja u životu nisam čuo, a odrastao sam u Somboru?’. I naravno to je bio razlog da se potpišem kao autor“, priznao je Zvonko.

Predstavnik Sava centra Vuk Žugić istakao je da je Zvonko „kao Vuk Karadžić“ od zaborava sačuvao toliko lepih pesama, tragao je za njima, oživeo je te priče i snimio ih“.

„Zvonko je kao autor napisao bar 30 fenomalnih pesama koje se danas prepoznaju kao narodne, iako su Zvonkove. Čak i kad je napravio prvu pesmu ‘Ej salaši na severu Bačke’ iz svoje skromnosti nije hteo da je predstavi kao svoj“, rekao je Žugic.

Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima održaće 20. novembra u Sava centru tradicionalni jesenji koncert u Beogradu, koji će simbolično nositi naziv „Od Banata prema Sremu“.

Za naziv novog druženja sa beogradskom publikom Zvonko je odabrao početne stihove pesme „Vratiće se rode“, jer odlično opisuju njegov predstojeći koncert u Sava centru – kao jedinstveno muzičko putovanje kroz istoriju i geografiju panonske ravnice.

„Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi sa područja Panonije, što mi omogućava da svake godine vodim Beograđane na putovanje muzičkom istorijom panonske ravnice. S tim da za taj posao sa mnom na bini obavezno moraju biti najbolji tamburaši“, priča Zvonko Bogdan.

Pre neku godinu, Zvonko Bogdan je sa svojim tamburašima obradio pesmu „Vratiće se rode“, koju su prethodno snimili pod imenom „A ti se neceš vratiti“ autor stihova Momčilo Bajagić Bajaga i muzike Saša Lošic za potrebe hit serije „Vratiće se rode“.

„Sa dozvolom Bajage i Loše napravio sam jednu malu tamburašku priču. Čim pomenete ravnicu na jedan interesantan način ‘od Banata prema Sremu, nisko oblaci’, to već daje jednu sliku. Meni je bilo interesantno da to na tamburaški način obradim“, objašnjava Zvonko Bogdan.

Ulaznice za koncert „Od Banata prema Sremu“ Zvonka Bogdana, autora tamburaških klasika „Hej, salaši na severu Bačke“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Govori se da me varaš“, „Kraj jezera jedna kuća mala“… su u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 ili 2.100 dinara.