Završen obilazak Muzeja revolucije u Beogradu

13.12.2009

Zabranjeno pušenje

Zabranjeno pušenje promotivnu mini turneju povodom novog albuma „Muzej revolucije“, posle Minhena, Ljubljane i Zagreba, okončalo je u subotu uveče očekivano žestokim i nabrijanim koncertom u Domu omladine Beograda. Pokazalo se da pored Zvezde i Partizana svoje fanatične navijače u Beogradu ima i bend Seje Seksona!

Kako drugačije objasniti nekoliko metara dugačak platneni transparent „Zabranjeno pušenje“, koji su ponosno istakli fanovi u prvim redovima gornje sale Doma omladine? Ili činjenicu da je koncert počeo skandiranjem publike „Sejo Sekson, Sejo Sekson…“

Šta znači to kada čitav tročasovni koncert prati navijačka atmosfera, sa sve skakanjem, podignutim rukama, gromoglasnim pevanjem i polivanjem pivom, kao da je bila fudbalska utakmica? Ali ne tamo neka tekma nejakih ex-Yu liga, nego Lige šampiona, ili još bolje derbi nekog od velike četvorke u staroj Jugi!

Tome nije dakako doprinela samo (zaslužena) stara slava, nego i sveža, energijom nakrcana svirka koja je ponovo potvrdila onomad izrečenu ocenu jednog kritičara da Zabranjeno pušenje ima potencijal stadionskog benda! A stadionski su i zvučali klasici „Hadžija“, „Pišonja i Žuga“, „Lutka“, „Jugo“, „Djevojčice“, „Selena“………..

A bio je prisutan i drug Tito, kao onomad na sletovima za Dan mladosti na Marakani!

„Hvala što ste došli na ovaj svečani trenutak kada ćemo svirati arhivski materijal i onaj malo noviji. Gost večeri je htio da vam se obrati, a i mi često prizivamo duhove“, obratio se okupljenima Sejo, pre nego što je Josip Broz govorom podsetio drugove na važnost čoveka u nemilosrdnom vremenu investicija, i uveo bend u naslovnu pesmu albuma „Muzej revolucije“.

Selektor Sejo održao je obećanje i uz prvu ligu pesama, u igru je uveo nekoliko novajlija sa „Muzeja revolucije“… koji su se pokazali više nego dobro. Što bi se reklo, ubuduće mogu postati ozbiljan oslonac tima. „Modni guru“ je zaista regionalni hit, povrdila je publika u Domu. „Kladimo se“ su emotivno prihvatili brojni Beogračani, ko zna zašto… A šta reći o „Ustanovi“ (potencijalnom idućem spotu)?

„Ta pjesma govori o mom prijatelju sa kojim sam komponov’o mnoge pesme starog Pušenja“, otkrio je Sekson. Fanovi su onda počeli skandirati „Sejo, Sejo“ ili „Sena, Sena“, više je bilo teško razaznati, možda oboje, što je Pušače nadahnulo da žestoko krenu sa „Kada Sena pleše“.

Posle 90 minuta igre usledilo je zaustavno vreme kada je Zabranjeno pušenje zaigralo sigurno i borbeno uz „Zenicu bluz“, „Stanje šoka“, „Fikretu“ (uz huk navijača „o,o,o,o, u lošoj formi sam“)… U produžecima ušao je Hase, i niko do kraja i penala više nije sumnjao u pobedu domaćeg tima…