Zabranjeno pušenje ne zatvara vrata Karajliću

26.12.2008

Zabranjeno pušenje

Frontmen sarajevsko-zagrebačkog Zabranjenog pušenja Sejo Sekson smatra da uprkos sporu sa Emirom Kusturicom i njegovim The No Smoking Orchestra (TNSO) nisu srušeni svi mostovi između njega i pevača Neleta Karajlića.

Sekson (pravo ime Davor Sučić) je rekao agenciji Beta da se nada da Kusturičin bend više neće koristiti ime Zabranjeno pušenje da bi privlačio publiku na svoje koncerte, kao što je to bio slučaj 29. novembra za njihov nastup u Beogradskoj areni.

„Ukoliko se sa tim stane, za mene je i dalje sve u redu. Ne zatvaram nikakva vrata, niti okrećem leđa nekome“, rekao je Sekson o budućim odnosima sa Karajlićem, sa kojim je do rata u Bosni i Hercegovini vodio Zabranjeno pušenje iz Sarajeva.

Dok je Karajlić u Beogradu pod firmom Zabranjeno pušenje potom objavio samo jedan album, a poslednjih nekoliko godina gradi inostranu karijeru u bendu Emir Kusturica i TNSO, Sekson iz Sarajeva i Zagreba do danas vodi bend Zabranjeno pušenje.

Sekson i njegov bend su prošle godine u Studentskom kulturnom centru Beograda održali koncert povodom 29. novembra, nekada najvećeg praznika SFRJ – Dana Republike, kome je svojevremeno Zabranjeno pušenje posvetilo istoimenu pesmu.

Ove godine međutim 29. novembra, Kusturica i njegov bend su preuzeli tu ideju i održali koncert u Beogradu pod sloganom „Danas je Dan Republike“ uz najavu da će svirati najveće hitove Zabranjenog pušenja.

Sekson je zato odustao od ideje da njegovo Zabranjeno pušenje i ove godine u Beogradu svira 29. novembra i namere da to budu tradicionalni koncerti. Saopštenjem za javnost je potom najavio da će kao glavni autor benda sudski sprečiti Kusturicu i Karajlića da koriste ime Zabranjeno pušenje.

„Htjeli smo da stvari istjeramo na čistac i kažemo šta mislimo. Cijela priča je otišla malo predaleko. Došla je do sudova i osporavanja ko smije to da svira, a ko ne. Ako se pažljivo pročita naš napis, u njemu je suština da se ne reklamira fanta, kao kokakola“, kaže sada Sekson.

Saopštenje je bilo „čisto profesionalna informacija“, kaže Sekson, čiji je cilj bio „određenje prema problemu koji postoji tri-četiri godine u raznim situacijama“.

Sekson kaže da mu se učinilo da se „suviše često slučajno ili namjerno sistematično generira nesporazum i stavlja ime jednog benda na program drugog“.

„Krivo mi je što se naše ime koristi da privuče publiku, a onda se odigra nešto drugo. Nemam ništa protiv da Nele izvodi te pesme. Naprotiv. Meni je to čast i kompliment, ali nije u redu da to stave kao Zabranjeno pušenje“, ističe Sekson.

Autor najvećih hitova benda poput „Zenice bluza“, kaže da „apeluje na svijest“ da se takve stvari više ne ponavljaju, jer će u suprotnom „iskoristiti sve moguće instrumente“ da ne dođe do takvog korišćenja imena Zabranjenog pušenja.

„Ne treba smetnuti sa uma da je naša publika velikim dijelom zajednička, i voli i mene, Pušenje, Neleta i TNSO. Ali treba neke stvari pošteno reći. Ako ćeš svirati etno muziku, onda je to – to. Htjeli bi da se ubuduće ne reklamira onako repertoar da bi se privukli ljudi, za koju kartu više“, kaže muzičar.

Sekson naglašava da je to „suviše plitkoestradni razlog“, i dodaje – „Zbog toga ni ja, ni Nele nismo krenuli u muziku“.