Zabranjeno pušenje posle Sarajeva u Novom Sadu

26.02.2010

Zabranjeno pušenje

Zabranjeno pušenje frontmena Seje Seksona dan posle večerašnjeg nastupa u rodnom Sarajevu, u Domu mladih, putuje nekoliko stotina kilometara dalje kako bi 27. februara (21:00) održali posle 20 godina povratnički koncert u Novom Sadu, u klubu „Trema“. Na blagajni „Treme“ možete za 700 dinara kupiti ulaznicu, uz koju ide kao poklon fanovima novi CD „Muzej revolucije“ (izdavač Long Play), koji Pušači koncertno promovišu.

„To su najteži koncerti. U Sarajevu se skupe ljudi koji znaju celu priču benda i za njih se moraš posebno pripremiti, a u Novom Sadu nas nije bilo 20 godina i normalno da su očekivanja velika. Od kad nas nije bilo u Novom Sadu ušle su u repertoar neke nove pesme kao ‘Pos’o, kuća, birtija’, biće nekih stvari sa novog albuma ‘Muzej revolucije’, a ostalo tućemo stare hitovi“, najavljuje Sejo.

Poslednji put Zabranjeno pušenje sviralo je u Novom Sadu davne 1990. godine u velikoj dvorani Spensa, a boravak je Seji ostao iz razumljivih razloga u posebno lepom sećanju.

„Posle koncerta smo otišli kockat’ u hotel. Nisu nas hteli pustiti u kockarnicu zato što smo došli u trenerkama. Rekli su da moramo imati odela! Pošto je unutra bilo ukupno šest ljudi, rekli smo ‘daj nas pustite da potrošimo marke i idemo spavat’. Puste oni nas unutra, a mi onako u trenerkama im uzmemo 2.000 maraka i išetamo iz kockarnice!“, smeje se Sejo.

Zabranjeno pušenje svira u Novom Sadu u okviru turneje povodom regionalno hvaljenog i tiražnog „Muzeja revolucije“ (čak 45.700 primeraka!), tokom koje su krajem prošle godine obišli Minhen, Ljubljanu, Zagreb i Beograd. U Domu omladine Beograda bend se u decembru pokazao skoro tročasovnim koncertom kao jedna od najmoćnijih rokenrol atrakcija u ovom delu planete.

CD „Muzej revolucije“ je u Srbiji objavio Long Play za sada samo kao specijalan poklon fanovima uz kupljenu ulaznicu za koncerte.

Album je najavio spot za regionalni hit „Modni guru“, a uz 11 pesama tu je kao bonus „Nije to (čuva Bog želju svog)“, himna Seji omiljenog fudbalskog kluba Željezničar iz Sarajeva.

„Ovo što su napravili je više od same muzike, više od rokenrola! ‘Muzej revolucije’ treba uvesti kao obaveznu lektiru u školama, da djeci vratimo neki stari sistem vrednosti. Povratak korijenima…njihov najrokerskiji album još od ‘Agenta sedme sile’…Revolucionarni album koji govori protiv duha novog vremena i nazvao bih ga nekom ‘novom partizanštinom'“ – sarajevski rok kritičar Amir Misirlić.

„Jedan od najboljih albuma Zabranjenog pušenja u karijeri, koji ne ostavlja mesta nikakvoj sumnji, izbacujući na prvu liniju fronte Davora Sučića alias Seju Seksona kao jednog od najkvalitetnijih autora na regionalnoj sceni“ – Dubravko Jagatić www.tportal.hr. Ocena 9/10.

„Možda najvažnija njihova ploča još od ‘Fildžana viška’, koja prikazuje Seju i bend u fazi kada doktorski precizno dijagnosticiraju produkte društvenog uređenja koje je nasledilo socijalizam…vrlo bitna ploča za rok scenu nekadašnje Jugoslavije, iako nije bez mana“ – Zoran Tuškar www.muzika.hr. 3,5/5.

„Novim albumom Zabranjeno pušenje je opet ponudilo nastavak vlastite i globalne rok revolucije“ – www.glas.ba.