Veliki provratak Baba!

31.03.2013

Treći Guarana Long Night festival u noći subote na nedelju u tri dvorane Doma omladine Beograda
privukao je oko 2.500 posetilaca (maksimalni kapacitet), koji su mogli da prisustvuju trijumfalnom
povratku Babe, razuzdanoj svirci Partibrejkersa, odličnom nastupu Hju Kornvela, energičnim 
nastupaima Beogradskog Sindikata i Sevdah Baby Live, pop zvezdi sa Džinksima (Jinx)…

Kultnoj grupi iz devedesetih Babama trebalo je 13 godina da opet zasvira, a ono što se desilo gitaristi i pevaču Žiki Milenkoviću, gitaristi Zoranu Iliću-Ilketu, basisti Dejanu Škopelji-Škopiju i novopridošlom bubnjaru Goranu Ljuboji-Trutu u krcatoj sali Amerikana u DOB-u može se slobodno nazvati jednim od najspektakularnijih muzičkih povrataka zabeleženih na ex YU prostorima!

Amerikana je bila krcata posetiocima Guarana Long Najta 3 koji su došli da bi feštali, većina njih prvi put u životu, povratak Bebe koje su u usijanoj atmosferi dostojnoj najboljih fudbalskih derbija od mladalačke energije otprašile najveće hitove poput „Slanine“, „Ko me ter’o“, „Da te vidim golu“…

…i „Noć bez sna“, koja je simbolično postala nezvanična himna trećeg dana Guaran Long Nighta 3. Publika festivala urnebesnim ovacijama ispratila sa bine četiri Babe. Ako je nastup na Guarana Longu bio najveći test za bend da li treba da se trajno vrati ili ne, kako je prethodno oprezno najavljivao Đorđe Miljenković, rezultat je više nego jasan…

Slična gužva i atmosfera vladala je i tokom sledećeg nastupa Partibrejkersa, koji su rokašinom od nešto preko sat vremena pokazali zašto su jedan od najmoćnijih sastava Srbije i ostatka regiona, a program u Amerikani započet nastupom razigranih Dječaka, splitskih repera čuvenih po hitovima „Dalmacija“ i „Lovrinac“, okončan je nešto posle 3.00 horskim pjevanjem uz klasike Azre zahvaljujući „Pozdravu Azri“, koji predvode stari članovi legendarnog zagrebačkog benda bubnjar Boris Lajner i basista Mišo Hrnjak.

U velikoj sali DOB-a prvi su se gurnuli kragujevački pankeri Čovek bez sluha, čija je energetska eksplozija sa pesmama poput „Superheroja“, „Ljubav je tamo gde stanujem ja“, „Gotovo je“…bila odlično zagrevanje za nastup nekadašnjeg pevača legendarnih Strenglersa (Stranglers) Hju Kornvela (Hugh Cornwell), koji je u skladu sa najavom u sat i po odlične svirke predstavio sve pesme sa svog novog albuma „Totem and Taboo“, pomešane sa najvećim hitovima njegovog starog benda.

Kornvel, praćen odličnom ritam sekcijom sa čudesnom basistkinjom, odlično je zvučao u novim stvarima „Totem and Taboo“, „Gods, Guns and Gays“ i „In the Dead of Night“. Da su veliku dvoranu Doma omladine Beograda ispunili uglavnom veliki poštovaoci Kornvela i fanovi Strenglersa pokazalo se prilikom izvođenja njihovih starih hitova, kao što su „Skin Deep“, „Golden Brown“, „No More Heroes“ ili „Always the Sun“, koji su naterali Beograđane da zapevaju sa odličnim Kornvelom, koji je svirku završio sa „Walk On By“.

Ekipa organizatora festivala, koncerte agencije Long Play imala je zaista veliko zadovoljstvo da upozna i sarađuje sa Kornvelom, koji se pokazao kao savršeni engleski džentlmen, čovek izuzetno raspoložen i predusretljiv za saradnju čak i oko najmanjih, često zamornih sitnica, i osoba u čijoj je blizini bilo pravo zadovoljstvo biti.

Prava žurka nastala je u velikoj dvorani sa nastupom Džinksa, koji su uz „Tamo gdje je sve po mom“, „Smejem se“ ili „Da smo se voljeli manje“, a odličnu, plesnu atmosferu posle Zagrebčana održali su domaći Sevdah Baby Live, sa kojima je završen program u velikoj dvorani DOB-a.

Posetioci Gurana Long Nighta 3 imali su priliku da uživo overe i nekoliko zanimljivih mladih bendova – u Klubu DOB-a prve su krenule sigurno i bez treme mnogobrojne nade domaćeg rokenrola, klinci polaznici škole Modern Music Instructors, usledila je raspoložena bluz rok svirka Cotton Pickers-a, zatim srpski Killers-i iz Sinestezije, Kamikaze basistkinje Katarine Šutić predstavile su se zanimljivim konceptualnim nastupom, a zaprška je stigla sa moćnim izdanjem Grate iz Novog Sada i na kraju sa opasnim surfom Basa i stege.

Treći Guarana Long Night, kao i prethodna dva puta, rastegao je kapacitete Doma omladine do krajnih granica. Posetioci su mogli da uživaju u raznolikim bendovima, masa je neprekidno cirkulisala između tri bine (dvorane), što je jedna od draži i vrlina našeg festivala, a sve je proteklo u fantastičnoj, istinskoj rokenrol atmosferi bez ijednog incidenta.