Uspešna premijera Jinxa u Beogradu

12.11.2009

Zagrebački Džinovci (Jinx) u četvrtak uveče prvi put u karijeri nastupili su u Beogradu, priredivši retko viđen spektakl stila i šarma za oko hiljadu razdraganog, oduševljenog i raspamećenog posetioca u ispunjenoj gornjoj sali (bivšem „Pogonu“) Doma omladine. U petak uveče Džinkse očekuje podjednako zahvalan posao pred Novosađanima u klubu „Trema“ (21:00).

Beogradska premijera Džinksa protekla je u znaku dva bisa, nekoliko spontanih ovacija tokom samog koncerta, publika je zdušno s pevačicom Yayom otpevala većinu pesama, a članovi benda nisu skrivali iznenađenje fantastičnim prijemom u Domu omladine, pa su već posle treće pesme zastajali da se naklone Beograđanima.

„Na plaži“ je bio prvi od brojnih vrhunaca koncerta, sa „Ljetom“ atmosfera je postala uzavrela, i gotovo na tački ključanja kada su Beograđani sa Yayom otpevali „Tamo gdje je sve po mom“.

Pevačica se posle ovacija nekoliko trenutaka držala za stalak mikrofona, kao da će pasti ako ga ispusti, a gitarista Coco Moskito (Mosquito) se nekoliko puta, skoro ritmički, kao u verskom zanosu klanjao publici.

Za „Padobran“ Yaya je otkrila: „Osobno jako volim tu pesmu“. Zatim je uzela daire i udarajući u njih davala ritam aplauzima publike. „Smijem se“ orilo se kroz Dom omladine. Bend koji ove godine do dolaska u Beograd nije nastupao zarad snimanja novog albuma, pokazao se, kao što su to Coco i Yaya obećali – odmorno i napaljeno.

Uz kristalno čist zvuk u dvorani Džinks su pokazali kako gruva najbolji sofisticirani retro soul pop bend ovog dela sveta. Uz čvrst ali ne agresivan ritam, Cocovo diskretno pikanje po gitari, sjajan Yayin glas, dodatan šmek i šlag na tortu davao je nabrijani duvački trio.

Šta reći o koncertu na kome je publika aplauzom pozdravila i kratkotrajno uštimavanje basiste i gitariste. „Sada jedna jako stara pesma zove se brzinsko štimanje“, zadirkivala je Yaya.

Temeljno pročešljavši 15-godišnju karijeru, svrativši do svojih engleskih početaka sa „Little Devil“, bend je u velikom stilu ušao u završnicu sa povratničkim hitom „Na zapadu“. Dom omladine Beograda plesao je, tresao se i orio uz „Ruke“, „Na čemu si ti“ i „Bye Bye Baby Bye“.

Višeminutne zglučujuće ovacije vratile su Džinkse na bis. Usledio je svedeni i intimni „Čuvar močvara i trava“ uz klavir i trubu. „Zar je stvarno došao taj dan“, zapitali su Džinks pre kraja koji je stigao sa „Koliko suza za malo sna“.

„Vi ste divna publika stvarno“, odjavila je Yaya bend, kroz novi talas zglučujućih ovacija. Rezultat je drugi bis i psiho-delično-hipnotički „Kashish“ i kako Yaya reče „jedna pesma za dečke“ – „Zmija i zmaj“.