Stigla prva kritika koja kaže da je „Brisani prostor“ Rundeka i Ekipe…

24.11.2020

Darko Rundek i Ekipa objaviće početkom decembra dvostruki EP CD „Brisani prostor“, za koji prva pristigla kritika Hrvoja Horvata u zagrebačkom Večernjem listu kaže da je „album godine, i to ne samo ove godine, nego godina“.

„U deset pjesama odjekuje povijest i budućnost Rundeka koji već dugo nije bio ovako ovozemaljski jasan i strastven, a opet s puno toga fluidnog u tekstovima i melodijama. Iako bi se mogao opušteno kretati terenom poznatim kao ‘Darko Rundek’, ‘Brisani prostor’ pokazuje da je pronašao drugu ili čak treću autorsku mladost i suvereno se s Ekipom kreće između lijevog i desnog zvučnika u vašoj sobi, ili slušalica telefona, vodeći vas na jedinstveno putovanje“, ocenjuje Horvat.

U svom prikazu „Brisanog prostora“ novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista Aleksandar Dragaš ističe da „glazba Rundeka i Ekipe donosi istraživanje i avanturu, propitivanje i vrludanje“, dok se u „ritmovima i fragmentima melodija čuju i odjeci tradicionalne japanske, arapske, afro-peruanske i kubanske glazbe provučeni kroz filtere suvremenosti, londonskog postpanka i njujorškog no vejva ranih 80-ih, fanka i daba, fri džeza i prog roka, te zagrebačke, ljubljanske i beogradske avangarde iz istog perioda“.

„Izdajemo dvostruki EP (extended play) pa su to dva CD-a sa po pet pjesama, koji čine jednu cjelinu. Na Deezeru ili nekom drugom streeming servisu bit će posebno “Brisani prostor” (EP1 DO) i “Brisani prostor” (EP2 OD). Ali, ne radi se samo o A i B strani, nego svaka od njih stvarno funkcionira kao poglavlje za sebe…“, objasnio je Darko u intervjuu Večernjem listu.