Štenci pobednici festivala Dan D!

14.09.2013

Štenci

Pankeri Bolesna štenad pobednici su prvog festivala „Dan D“ koji je, posvećen uspomeni na muzičara i multimedijalnog umetnika Milana Delčića Delču (1960-2011), održan u subotu uveče u centru beogradske opštine Čukarica.

„Hvala opštini Čukarica, hvala Delči. Mi smo se prijavili na festival samo zbog Delče! On je bio velika inspiracija za naš rad“, rekli su u obraćanju publici članovi Bolesne štenadi pošto je saopštena odluka stručnog žirija kojom su, zahvaljujući upečatljivom nastupu, osvojili prvu nagradu festivala „Dan D“ vrednu 25.000 dinara.

Druga nagrada „Dana D“ vredna 15.000 dinara pripala je vranjanskim grandž metalcima GodDamn koji su pošteno zagrmeli i protresli plato „Šoljica“ na Banovom brdu gde je festival održan, dok je zahvaljujući poletnom nastupu beogradska Sinestezija dospela do trećeg mesta i i 10.000 dinara.

Članovi žirija muzičar Aleksandar Vasiljević (U škripcu, Košava, Familija), novinari Neven Džodan (Blic), Predrag Novković (Gruvanje) i Dragiša Radulović (timemachinemusic.org), kao i predstavnik Kancelarije za mlade opštine Čukarica Boško Malbašić sa zadovoljstvom su konstatovali da se i ostalih pet takmičarskih bendova predstavilo odličnim nastupima pred publikom „Dana D“.

U takmičarskom delu nastupili su i rok grupa Stena (Novi Sad), novotalasni VIS Novi dan (Zaječar), pop art bend Omnibusi (Kosovska Mitrovica), alternativni Haos (Novi Sad) i rokeri M.O.B.S. (Banja Luka), dok su u revijalnom delu svirali Hadži prodane duše, Orest i The Dibidus frontmena Dejana Pejovića-Peje koji je svoj sjajan nastup i festival okončao pesmom „Nama treba ljubav“.

Voditelj programa bio je muzičar Dejan Cukić koji je iskoristio priliku da kao omaž Delči izvede uz akustičnu gitaru klasik grupe U škripcu „Siđi do reke“.

„Dan D“ organizovali su opština Čukarica i promoterska kuća Long Play kao posvetu Delči, u želji da javnost podsete na njegovo stvaralaštvo i istovremeno pomognu u afirmaciji perspektivnim pop i rok izvođačima iz Srbije i regiona. Za učešće na festivalu se prijavilo 40-ak bendova.

Festival je simbolično u subotu popodne otvoren svečanim otkrivanjem Delčine spomen ploče na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a na Čukarici. Ploču je otkrio njegov otac Delča Delčić u prisustvu predsednika opštine Čukarica Zorana Gajića, nekadašnjih članova grupe U škripcu, kao i brojnih prijatelja, kolega, poznanika, novinara…