Otkrivena Delčina spomen ploča

14.09.2013

Spomen ploča muzičaru i multimedijalnom umetniku Milanu Delčiću Delči otkrivena je u subotu na kući u kojoj je živeo i stvarao, u ulici Mile Jevtović 20a, na opštini Čukarica.

Spomen ploču je otkrio Delčin otac, Delča Delčić.

„Delča je neizmerno voleo Beograd i u stihovima svojih pesama pitao se „kako da odem, a da ostanem?“. Za svoju mladost, ljubav i energiju koji je podario Beogradu našao je odgovor iz ove pesme. Ostaje u Beogradu u trajnom sećanju i vašem sećanju zauvek“, istakao je pred okupljenima otac poznatog muzičara.

Postavljanjem spomen ploče označen je i početak prvog takmičarskog festivala perspektivnih pop i rok izvođača „Dan D“, koji je posvećen uspomeni na Delču.

U oštroj konkurenciji od osam bendova u finalu, pank sastav „Bolesna štenad“ pobednici su prvog festivala „Dan D“.

„Hvala opštini Čukarica, hvala Delči. Mi smo se prijavili na festival samo zbog Delče! On je bio velika inspiracija za naš rad“, rekli su u obraćanju publici članovi „Bolesne štenadi“.

Drugo drugo mesto pripalo vranjanskim grandž metalcima „GodDamn“, a treće beogradskoj „Sinesteziji“.

„Dan D“ organizovali su opština Čukarica i promoterska kuća „Long Play“ kao posvetu Delči, u želji da javnost podsete na njegovo stvaralaštvo i istovremeno pomognu u afirmaciji perspektivnim pop i rok izvođačima iz Srbije i regiona. Za učešće na festivalu se prijavilo više od 40 bendova.