Spektakl Marize sa gostima u Sava centru

13.12.2013

Mariza

Portugalska fado diva Mariza potvrdila je još jednom da uživa status jednog od najomiljenijih inostranih izvođača u Srbiji – u četvrtak uveče održala je u poslednjih nekoliko godina peti koncert pred ispunjenim beogradskim Sava centrom.

Gitare (akustična, portugalska i bas), bubanj i savršen glas Marize, bili su više nego dovoljni za još jedan muzički spektakl Sava centra. Beograđani su godinama unazad navikli da od kraljice fada ne dobiju ništa manje od savršenstva, što im je portugalska pevačica i sinoć pružila.

Nastup je otvorila sa „Promete Jura“, a na bini se pojavila u zanosnoj dugoj crnoj haljini sa svetlucavim tačkicama koji su se poput bisera prelamali na svetlosti. Publiku je najpre pozdravila uz „dobro veče“ na srpskom, a potom i na engleskom i portugalskom jeziku. Beograđane je svojim pesmama povela na jug Portugala („Rosa da adragoa“), a potom i do Afrike (Chuva). Prisutni su tako imali priliku da uz „Bairo Negro“ saznaju da je slavna pevačica rođena u nekadašnjoj portugalskoj koloniji, Mozambiku.

Mariza se publici poverila i da je prethodnih godina bila opravdano odsutna sa scene pošto je najpre dobila dete, a potom se i udala. Naglasila je i da za to vreme nije zapostavila fado, za koji je uspela da izdejstvuje da se nađe na UNESKO listi baštinaPortugalije.

„Fado izvodim od svoje pete godine. Ne sećam se prve igračke, ali se sećam prve fado pesme. Svaki fado izvođač mora da zna najmanje trista pesama, ali svakome je samo jedna od tradicionalnih numera omiljena. Fado nije tužan kao što ga mnogi tumače. On je samo melanholičan“, objasnila je Mariza, a potom i otpevala svoju omiljenu tradicionalnu fado pesmu „Primavera“, nastavivši da Beograđane vodi kroz ljubav i strast muzičkog pravca čiji je glavni predstavnik.

Portugalka je i ovaj put pokazala da je umetnica koja ima izuzetnu duhovitost i sposobnost da pokrene publiku. Savršeno dozirano smenjivanje emocija uz moderni i tradicionalni fado vladali su Sava centrom puna dva sata. Dobru atmosferu dodatno je „zakuvao“ perfektno uvežbani kvartet koji prati Marizu na ovoj turneji, kao i fado nada Fabija Rebordao, koju je otkrio producent i kompozitor Žorži Fernadno. Fabija je zajedno sa Marizom izvela „Meu Fado
Meu“, a potom je sama otpevala dve svoje pesme, koje su se, sudeći po energičnim aplauzima, veoma dopale auditorijumu. Za vrhunac nastupa ostavljeno je gostovanje srpskog multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje.

„Svaki put se više i više zaljubljujem u vašu zemlju. Zbog toga sam počastvovana da kao svog gosta imam sjajnog muzičara sa ovih prostora, koga vi već znate“, reči su kojima je Portugalka najavila srpskog izvođača sa kojim je izvela „Feira de Castro“. Potom je i izvođač balkanskih tradiconala dobio samostalnih „pet minuta“ na bini tokom kojih je pokazao umeće sviranja na čak četiri instrumenta (gitara, frula, gajde i klarinet).

Nije se Mariza ni ovaj put libila da Beograđane nauči neku novu reč iz svog jezika. Ovaj put je ta reč bila „guitarada“, koja označava portugalsku gitaru. Nešto kasnije se čak i „drznula“ da traži od publike da sa njom i peva na portugalskom „Rosa Branca“, što su svi u sali sa oduševljenjem prihvatili, a zvezda večeri im nije zamerila što nisu baš sve reči umeli da pravilno „prelome“ preko jezika.

Za sam kraj je tradicionalno ostavljena „O Gente da Minha Terra“ (Ljudi moje zemlje), kao i repriza „Bele ruže“ (Rosa Branca). Tokom uobičajenog rukovanja sa fanovima iz prvog reda, ovaj put su se za pozdrav, kao i poneki zagrljaj sa Marizom, „ogrebali“ i ljubitelji njene muzike iz drugog, trećeg, pa čak i ostalih redova. Beograđane je Portugalka napustila uz obećanje da će je ponovo videti već sledeće godine, kada bi trebalo da objavi i dugo čekani novi album.