„Sokol“ prvi singl sa živog DVD-ija Let 3

21.10.2008

Let 3

Riječki alternativci Let 3 izabrali su pesmu “Sokol” za prvi singl sa njihovog koncertnog DVD-ija „Živa pička“ koji bi Dallas Records trebalo od polovine novembra da objavi u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Prvi koncertni DVD u karijeri Let 3 zabeležen je na svirci 16. jula prošle godine u klubu „Hartera“ u rodnoj Rijeci, gde je “Sokol” izveden u pratnji riječkog hora Jeka primorja. Na koncertu je petočlani Let 3 bio pojačan brojnim gostima, od plesača, duvača, hora i perkusionista, do brejk densera i živih zmija.

„Imali smo konja sa hvataljkama, vješala i 3D projekcije, dakle čudesa potpuna. Poslije sam slušao komentare poput: ‘Gledao sam svašta ali na ovakvom koncertu još nisam bio’. Sve će se to lijepo vidjeti na DVD-iju. Bez lažne skromnosti to je bio zbilja ‘top’ koncert… Bio je to naš veliki koncert, na kome smo na neki način obilježili 20 godina rada. Koncert je bio zbilja meni i svima u bendu jedan od najdražih u cijeloj karijeri. Bio je nabijen emocijom, a produkcijski na najvišem nivou za ove naše prostore“, kaže pevač Zoran Prodanović-Prlja za Long Play.

Iz Dallas-a najavljuju da će DVD “Živa pička” sadržavati koncertni zapis iz “Hartere” sa 23 pesme iz svih faza delovanja grupe, kao i bonus materijal sa svim videospotovima, te galerijom fotografija. U tri sata materijala DVD će doneti i dosta snimaka iz backstage-a i ostalih ludosti sa raznih koncerata Let 3 u poslednje dve godine.

„Ja recimo prdnem i onda se svi dave u kombiju“, slikovito opisuje basista Damir Martinović-Mrle.

DVD je radio poznati hrvatski režiser spotova Radislav Jovanov-Gonzo, autor najupečatljivijih videospotova Let 3 koji ga smatraju za osobu koja najumešnije prenosi na ekran vizuelnu i sviračku energiju benda.

O kakvoj energiji se radi, najbolje su mogli da vide nedavno gledaoci regionalnog rialiti šoua “Operacija trijumf”, gde je nastup Let 3 sa pesmom “Riječke pičke” dodatno obogatio Prlja noseći rekvizit u obliku divovskog falusa, kojeg je na kraju otvorio na vrhu i iz njega izvadio belog goluba.

Iz Dallasa podsećaju da u Hrvatskoj velik broj eminentnih muzičkih stručnjaka i kritičara, a posebno fanova, smatra koncertni album Let 3 „Živi kurac“ (1996) najboljim domaćim live albumom svih vremena.

„Tu nemamo nikakvog prigovora. Točno jedanaest godina kasnije sazrijelo je vrijeme za smjenu na vrhu, logično, novim live albumom Leta 3 u obliku njihovog prvog DVD-a, opet logično, nazvanog „Živa pička“, smatraju u Dallas-u.