SAOPŠTENJE GRUPE PEKINŠKA PATKA

18.05.2010

Pekinška patka

U SVOM OBRAĆANJU NAJVERNIJOJ PUBLICI, OSETIVŠI SE UGROŽENIM OD „GRUPE GRAĐANA“, GOSPODIN KOVAČEVIĆ JE PREVIDEO ILI NAMERNO NEISTINITO IZNEO OSNOVNE PODATKE VEZANE ZA OSNIVANJE I RAD GRUPE „PEKINŠKA PATKA“.

PEKINŠKA PATKA JE OSNOVANA 1978. POD NAZIVOM KOJI JE OSMISLIO NJEN FRONTMEN NEBOJŠA ŠONKIĆ. JEDINO TAČNO U SAOPŠTENJU GOSPODINA KOVAČEVIĆA JESTE DA JE ON JEDAN OD ČLANOVA TADAŠNJE POSTAVE GRUPE.

AUTORSTVO NAD PESMAMA SA PRVOG ALBUMA JE PODELJENO IZMEĐU ŠONKIĆA I KOVAČEVIĆA. ŠONKIĆ JE NAPISAO 5 PESAMA, KOVAČEVIĆ 3, A 5 PESAMA SU KOAUTORSKI RAD. NAJZAD, 3 PESME SU OBRADE INOSTRANIH PESAMA U ŠONKIĆEVOM ARANŽMANU. TEKSTOVE ZA SVE PESME NA SRPSKOM JEZIKU NAPISAO JE – ŠONKIĆ.

NAŽALOST, JULA 1980 KOVAČEVIĆ JE BEZ PRETHODNE KONSULTACIJE I ŠONKIĆEVOG ZNANJA, PRIJAVIO KOAUTORSTVO NAD 5 ŠONKIĆEVIH PESAMA I JEDINI POTPISAO FORMULARE O PRIJAVI AUTORSKOG DELA U SOKOJU. TI PODACI SE RAZLIKUJU U ODNOSU NA ONE KOJE JE JUGOTON PRETHODNO DOBIO OD ČLANOVA GRUPE I ODŠTAMPAO NA VINILU LP PLOČE „PLITKA POEZIJA“.

GRUPA JE SNIMILA DVA ALBUMA, SA 2 RAZLIČITE POSTAVE, GDE SE OBE SMATRAJU ORIGINALNIM, KAKO U MEDIJIMA TAKO I OD STRANE DISKOGRAFSKE KUĆE „JUGOTON“.

NA PREDSTOJEĆIM KONCERTIMA GRUPA PEKINŠKA PATKA ĆE NASTUPITI U ORIGINALNOJ POSTAVI KOJA JE SNIMILA SINGL „BILA JE TAKO LIJEPA“, DRUGI ALBUM „STRAH OD MONOTONIJE“ I ZAVRŠILA KARIJERU NA OPROŠTAJNOM KONCERTU U BEOGRADU JUNA 1981. NA KALEMEGDANU.

TADA JE GRUPA OTIŠLA U LEGENDU IZ KOJE SE SADA VRAĆA POVRATNIČKIM KONCERTIMA U SASTAVU: GRAĐANIN NEBOJŠA ŠONKIĆ, GRAĐANIN LASLO PIHLER, GRAĐANIN MARINKO VUKMANOVIĆ I GRAĐANIN ZORAN BULATOVIĆ.

TAKO GRUPA OBELEŽAVA TRIDESET GODINA OD IZLASKA KULTNOG SINGLA: „BILA JE TAKO LIJEPA“ I OBEĆAVA DA ĆE NA KONCERTU 21. MAJA U BEOGRADU ( SKC ) I 22. U ZAGREBU ( BOOGALOO ) „POŠTENO PRŽITI PONOVO“.

GRUPA „PEKINŠKA PATKA“ POZDRAVLJA SVOJU NAJVERNIJU PUBLIKU I UŽU RODBINU.

ŽIVELI.