Rundeku nagrada za Brod za lutke

19.05.2009

Darko Rundek dobio je za predstavu „Brod za lutke“ nagradu za najbolju muziku na upravo završenom pozorišnom Festivalu domaćeg dramskog teksta „Joakimfestu“, u Kragujevcu.

„Nije lako napraviti dobru muziku. Još je teže napraviti estetski autentičnu scensku muziku koja ostavlja prostor za glumca, a dopunjava rediteljsku koncepciju. Joakimovu nagradu za najbolju muziku dodeljujemo Darku Rundeku za predstavu ‘Brod za lutke’ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada“, navodi se u jednoglasnoj odluci žirija.

Na festivalu nazvanom po znamenitom srpskom piscu Joakimu Vujiću, održanom od 7. do 15. maja, isto tako je dodeljena „Joakimova specijalna nagrada“ Ani Tomović za režiju predstave „Brod za lutke“ zbog „izuzetno teškog zadatka da jedan poetski, fragmentarni tekst uobliči u predstavu koja uprkos složenoj strukturi ostvaruje dobru komunikaciju sa publikom“.

Predstava „Brod za lutke“ rađena po mračnoj bajci o odrastanju spisateljice Milene Marković, premijerno je izvedena u septembru u novosadskom SNP-a, uz učešće i autora muzike Rundeka. Predstava je nastavila život potom bez Rundekovog učešća, ali je on u međuvremenu sa grupom glumaca SNP-a u pevačkim ulogama muziku snimio na CD-u „Brod za lutke“, promovisanom u novembru u Novom Sadu.