Rundek od katastrofe do trijumfa

14.08.2009

Darko Rundek i Cargo orkestar uspeli su trijumfalno završiti nastup u četvrtak uveče na Beer Fest-u, koji je zamalo mogao ostati upamćen samo kao grozomorna tehnička brljotina izvedena pred morem posetilaca na beogradskom Ušću.

Dok se na desetine hiljada a možda i više posetilaca, nalik sardinama u konzervi, tiskalo na ogromnom festivalskom prostoru, dvadeset minuta posle predviđenog početka u 22:00, Rundek i članova Carga još uvek su se grozničavo motali po zamračenoj bini pokušavajući da nameste zvuk.

Nimalo prijatna scena nastupila je kada se Darko osmelio da ipak počne nastup sa „Enom“, u pratnji basa i bubnjeva, ali bez zvuka od ostatka benda. Na tankoj ivici između tragičnog i komičnog izgledala su u pravcu tonca bespomoćna mahanja rukama violinistkinje Isabel i duvača Igora Pavlice i Emanuela Feraza.

Dok je ostatak benda već počinjao (u nastaloj situaciji prilično simboličnu) „Uzalud pitaš“, njihovi instrumenti se jednostavno skoro uopšte nisu čuli sa razglasa, kao ni harmonika Dušana Vranića, koji je nastavio da je svira kao u nekom nemom filmu.

Ipak sreća prati hrabre i od treće pesme tehnika je nekako proradila i Cargo se oglasio punom snagom. Početne neprilike nisu poljuljale samopouzdanje Carga, a isto tako pokazalo se još jednom ogromno poštovanje srpske publike prema Rundeku, kojoj čini se ne bi nimalo smetalo ni da je hrvatski muzičar bio prisiljen da čitav nastup izvede sam uz akustičnu gitaru.

More ruku u vazduhu i horsko pevanje pratili su „Istu sliku“ i „Makedo“, a brza poskočica „Podne“, mnoge je naterala u ples. U završnici pesme Rundek je prigodno posle stihova „Iza brda čuči grad“ ubacio malu posvetu i dodao – „Beograd“.

„I kako je? Pivo osvežava?“, kratko se zainteresovao Rundek za raspoloženje publike.

U istom raspevanom stilu Darko i Beogračani su nastavili sa „Sejmenima“, „Aj Karmela“ i „Rukama“. Posle „Slick Senorita“ i poletnog Haustorovog hita „Ula ulala“, stiže još jedno neprijatno i poslednje iznenađenje te večeri za Rundeka, Cargo i publiku. Organizatori obaveštavaju Rundeka da je njegov bend posle jednočasovnog nastupa probio festivalsku satnicu i da moraju završiti.

„Hvala vam puno. Volimo vas“, rekao je kratko Rundek dok se njegov bend praćen ovacijama udaljavao sa pozornice Beer Fest-a.

Rundek i Cargo orkestar vratili su se ove nedelje u Srbiju za četvorodnevnu mini-turneju koja obuhvata festivalske nastupe u Beogradu, Nišu i Šapcu, i na kraju koncert u Vrnjačkoj Banji.

Bend danas uveče nastupa na džez festivalu „Nišville“ (21:00), 15. avgusta je na besplatnom „Šabačkom letnjem festivalu“, koji se održava u staroj tvrđavi na obali Save, a za kraj sledi samostalni koncert 16. avgusta na Letnjoj pozornici (21.00) u Vrnjačkoj Banji. Cena ulaznice je 500 dinara.