Rundek na Sterijinom pozorju

23.03.2009

Darko Rundek će uz korežisera Radeta Šerbedžiju učestvovati sa predstavom „Balade Petrice Kerempuha“ 2. juna na pozorišnom festivalu „Sterijino pozorje“ u Novom Sadu.

Rundek je prošle godine u Hrvatskoj preko Menarta izdao album „Balade Petrice Kerempuha“ sa muzikom rađenom za predstavu zasnovanu na istoimenoj poeziji Miroslava Krleće, koju je Šerbedžijin teatar Ulysses pripremio za festival na Brionima 2007. godine. Koautor dela muzike je violinistkinja Cargo orkestra Isabel.

„‘Balade Petrice Kerempuha’ u principu nemaju veze s Cargom. Više sa BetWeen, projektom na kojem radim s Isabel koja je takoder sudjelovala u predstavi. Potpisujem većinu kompozicija na tekstove Krleće, koje je skrojio Šerbedžija s kim zajedno potpisujem i režiju. Ideju kako to zvuči možete dobiti ako odete na www.darko-rundek.com“, kaže Rundek za Long Play.

Hrvatski pisac Krleća (1893-1981) je 1936. godine objavio „Balade Petrice Kerempuha“, na kajkavskom narečju pisanu poeziju u kojoj kroz centralni lik satiričnog barda Kerempuha se govori o vekovnoj ljudskoj patnji, proganjanjima i socijalnoj nepravdi, viđenim očima siromašnog hrvatskog seljaka u Hapsburškoj monarhiji.

Glumci i pevači na albumu „Balade Petrice Kerempuha“ su Rade Šerbedžija, Maja Posavec, Mladen Vasary, Vili Matula i Damir Poljišak, dok su muzičari uz Rundeka koji svira gitaru i peva, violinistkinja Isabel, basista Peđa Gvozdić, tamburaš Ranko Purić i za darbukom (malim istočnjačkim bubnjem) bubnjar Cargo orkestra Đani Pervan.

Šerbedžija je nedavno Večernjim novostima rekao da je u planu da „Balade Petrice Kerempuha“ budu izvedene „na splavu na Dunavu“ u okviru „Sterijinog pozorja“, koje će biti održano 54. put od 25. maja do 5. juna u Novom Sadu.

Darko Rundek i Cargo orkestar nastupiće 2. maja na glavnoj bini festivala Trenchtown na Paliću kod Subotice.