Rundek i Kargo orkestar u Sava centru 17. novembra

28.10.2008

Darko Rundek i Kargo orkestar održaće koncert 17. decembra u Sava centru u Beogradu, gde će publika imati izuzetnu privilegiju da prva i jedina uz kupljenu ulaznicu dobije novi živi album „Live in Dom omladine“, koga potom neće biti u redovnoj prodaji.

Koncert u Sava centru najaviće i kraj rada ove postave Kargo orkestra, jer se neki (ne žele otkriti koji) njegovi članovi nameravaju posvetiti drugim projektima.

„Nakon sedam godina, prirodno je da neki ljudi krenu zasebnim putem i da se Orkestar promjeni. Predstojeći koncert u Beogradu je jedan od posljednjih u izvornom sastavu pa će posjetioci dobiti za uspomenu album snimljen uživo u Domu omladine prošle godine. Beogradska publika je izuzetna i to je način da joj se zahvalimo na podršci svo ovo vrijeme“, kaže Rundek za Long Play.

Kargo Orkestar je za Rundeka „počeo kao avantura“, kada je raspustio bend skupljen za rad na albumu „Apokalipso“ (1997) i krenuo u potragu za novim saradnicima nastanjenim kao i on u Parizu, sa kojima je odatle mogao kontinuirano raditi i kreirati.

Prvi rezultat saradnje Rundeka i nekolicine muzičara bio je album „Ruke“ (2002). U jednom starom seoskom burgundijskom mlinu pretvorenom u studio, njegov vlasnik švajcarska violinistkinja Isabel, Rundek, perkusionista Đani Pervan, gitarista Duan Vranić i snimatelj Vedran Peternel održali su desetodnevni improvizovani sešn, koji je postavio osnove za album „Ruke“. Trubač Igor Pavlica, trombonista Emanuel Feraz (Emmanuel Ferraz) i basista Bruno Arnal pridružili su se Kargu za promotivnu turneju 2002. godine. Album „Ruke“ najpre se pojavio samo pod imenom Darka Rundeka, ali je reizdanje iz 2004. godine dobilo dodatak „i Kargo orkestar“. Iste godine pojavio se i njihov živi album „Zagrebačka magla“, a potom 2006. godine studijski album „MHM A-HA OH YEAH DA-DA“.

„Zahvalan sam slušaju i okolnostima koje su me spojile upravo s ovim ljudima sa kojima jašem već sedam godina. Za to vrijeme smo snimili dva studijska i dva koncertna albuma i odsvirali preko sto koncerata u desetak zemalja Evrope. Za to vrijeme smo uspostavili svoj zvuk, način sviranja i usvojili repertoar od pedesetak pjesama, otvorenih uvijek novim interpretacijama“, kaže Rundek.

Drugi živi album Rundeka i Kargo orkestra „Live in Dom omladine“ Long Play, prvi put u ulozi izdavača, neće pustiti u prodaju već će CD zaslužiti 17. decembra samo posetioci koncerta u Sava centru, gde će važiti jedinstvena cena ulaznica od 1.500 dinara za sva mesta u dvorani. Karte će se uskoro naći u prodaji.

Tokom turneje „Svitanja“ po nekoliko gradova Srbije, Rundek i Kargo su živi album snimili na koncertu 23. marta prošle godine u Domu omladine, na svom poslednjem gostovanju u Beogradu, gde su nastupili u četiri različita prostora – DOB-u, Pozorištu na Terazijama, Studentskom kulturnom centru i Domu sindikata.

„Koncert u Domu omladine je bio u sredini turneje i po mnogo čemu najizbalansiraniji. Za razliku od SKC-a u kojem se od publike jedva čuo bend ili Doma sindikata u kojem je falilo sviračkih avantura, publika u Domu omladine je bila sjajna i respektabilna, tako da smo lijepo plovili zajedno“, kaže Rundek.

Zamisao da u istom gradu održi nekoliko koncerata u raznim dvoranama, Rundek je prvi put ostvario pre nekoliko godina na pet nastupa u rodnom Zagrebu, da bi potom objavio prvi živi album sa Kargo orkestrom „Zagrebačka magla“ (2004).

„Zagrebačka magla“ je kompilacija snimaka sa više koncerata, dok smo na ovom albumu pratili atmosferu jednog koncerta“, ističe razliku Rundek.