Rundek i Cargo večeras u Sava centru

17.12.2008

Darko Rundek

Darko Rundek održaće večeras u beogradskom Sava centru jedan od poslednjih koncerta sa izvornom postavom Cargo orkestra, a publika je uz kupljene ulaznice dobila na poklon novi živi album „Live in Dom omladine“.

Ko napušta i šta će biti dalje sa Cargo orkestrom? Darko je odlučio da tu objavu ostavi za kraj rasprodatog koncerta koji počinje od 20.30.

„Nakon sedam godina, prirodno je da neki ljudi krenu zasebnim putem i da se Orkestar promijeni. Predstojeći koncert u Beogradu je jedan od posljednjih u izvornom sastavu pa će posjetioci dobiti za uspomenu album snimljen uživo u Domu omladine prošle godine. Beogradska publika je izuzetna i to je način da joj se zahvalimo na podršci sve ovo vrijeme“, kaže Rundek za Long Play.

Cargo orkestar je za Rundeka „počeo kao avantura“, kada je raspustio bend skupljen za rad na albumu „Apokalypso“ (1997) i krenuo u potragu za novim saradnicima nastanjenim kao i on u Parizu, sa kojima je odatle mogao kontinuirano raditi i kreirati.

Prvi rezultat saradnje Rundeka i nekolicine muzičara bio je album „Ruke“ (2002). U jednom starom seoskom burgundijskom mlinu pretvorenom u studio, njegov vlasnik švajcarska violinistkinja Isabel, Rundek, perkusionista Čani Pervan, gitarista Dušan Vranić i snimatelj Vedran Peternel održali su desetodnevni improvizovani sešn, koji je postavio osnove za album „Ruke“.

Trubač Igor Pavlica, trombonista Emanuel Feraz (Emmanuel Ferraz) i basista Bruno Arnal pridružili su se Kargu za promotivnu turneju 2002. godine. Album „Ruke“ najpre se pojavio samo pod imenom Darka Rundeka, ali je reizdanje iz 2004. godine dobilo dodatak „i Kargo orkestar“. Iste godine pojavio se i njihov živi album „Zagrebačka magla“, a potom 2006. godine studijski album „MHM A-HA OH YEAH DA-DA“.

„Zahvalan sam slučaju i okolnostima koje su me spojile upravo s ovim ljudima sa kojima jačem već sedam godina. Za to vrijeme smo snimili dva studijska i dva koncertna albuma i odsvirali preko sto koncerata u desetak zemalja Evrope. Za to vrijeme smo uspostavili svoj zvuk, način sviranja i usvojili repertoar od pedesetak pjesama, otvorenih uvijek novim interpretacijama“, kaže Rundek.

Tokom turneje „Svitanja“ po nekoliko gradova Srbije, Rundek i Cargo su živi album snimili na koncertu 23. marta prošle godine u Domu omladine, na svom poslednjem gostovanju u Beogradu, gde su nastupili u četiri različita prostora – DOB-u, Pozorištu na Terazijama, Studentskom kulturnom centru i Domu sindikata.

Drugi živi album Rundeka i Cargo orkestra „Live in Dom omladine“ dobili su posetioci koncerta u Sava centru i Long Play, prvi put u ulozi izdavača, neće CD pustiti u redovnu prodaju u Srbiji.

„Koncert u Domu omladine je bio u sredini turneje i po mnogo čemu najizbalansiraniji. Za razliku od SKC-a u kojem se od publike jedva čuo bend ili Doma sindikata u kojem je falilo sviračkih avantura, publika u Domu omladine je bila sjajna i respektabilna, tako da smo lijepo plovili zajedno“, kaže Rundek.