Protestni marš muzičke industrije u Velikoj Britaniji

12.08.2020

Na stotine zaposlenih u organizaciji živih događaja i u koncertnim prostorima u utorak su u nekoliko gradova Velike Britanije organizovali protestne marševe zbog ugroženosti njihove industrije usled Kovid-19.

Pokret Red Alert i #WeMakeEvents organizovali su marševe  u cilju podizanja svesti u javnosti da su brojni zaposlenici u muzičkoj industriji ostali bez primanja i da im preti trajan gubitak posla, pošto su svi koncertni prostori u Velikoj Britaniji zatvoreni već pet meseci.

Više od 300 dvorana uključujući londonski National Theatre i Royal Festival Hall upalili su crvena svetla kao deo Red Alert kampanje. Producenti, tehničari, tur menadžeri, čuvari, vozači i čistači marširali su u Mančesteru pored zatvorenih koncertnih prostora, a slično je bilo u Glazgovu, Aberdinu i Belfastu. Podršku su javno pružili Peter Gabriel, Imogen Heap, Cure i drugi muzičari.

Organizatori protesta saopštili su da oko milion ljudi radi u organizaciji događaja, od kojih mnogi slobodnjaci, čija će egzistencija biti ugrožena bez dodatne podrške vlade, dok čekaju ponovno pokretanje posla najverovatnije tek na proleće 2021. godine.

„Naša industrija uključuje velike lance snabdevanja, od produkcije, ozvučenja, osvetljenja i videa do logistike, planiranja i prevoza, kao i neke od svetski vodećih proizvođača tehnike. Bez dodatne podrške tom lancu Britanija je u opasnosti da izgubi globalno vodeću poziciju u organizaciji događaja svetske klase. Štaviše, svi naši neverovatni stvaraoci i tehničari mogu izgubiti trajno svoja primanja“, navodi se u saopštenju.

Od britanske vlade je zatražena „značajna pomoć“ dok industrija ne bude mogla da deluje u uslovima koji nisu ograničeni pravilima socijalnog distanciranja, što uključuje grantove, a ne zajmove, za sve poslove u okviru pomenutog lanca snabdevanja i produžetak plaćenog odsustva dok industrija ponovo ne proradi.