Prošle su dve godine od Delčinog odlaska

24.07.2013

Protekle su dve godine od kako nas je napustio Milan Delčić Delča, pevač grupe U škripcu, umetnik i multimedijalna ličnost, koji je preminuo 24. jula 2011. posle duge i teške bolesti u Beogradu.

Poslednja pesma koju je Delča snimio pod nazivom „Dobro je“ objavljena je posthumno kao singl simbolično 19. novembra 2012. na godišnjicu njegovog rođenja.

Delčino „Dobro je“ više je od pesme. To je dirljivo svedočanstvo o izuzetnoj snazi duha njenog autora, koji je godinama stoički vodio tešku i neravnopravnu borbu sa opakom bolešću. Pesma „Dobro je“ zaostavština je jednog nesebičnog umetnika, primer kako se čovek može hrabro i dostojanstveno suočiti sa velikim životnim nedaćama, i često bezizlaznim situacijama.

Delča (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova domaćeg rokenrola što je posvedočeno, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su „Siđi do reke“, „Beograd spava“, „Nove godine“, „Koliko imaš godina“, „Ako ti kažem“… Sa U škripcu snimio je albume „Godine ljubavi“ (1982), „O je!“ (1983), mini album „Nove godine“ (1983), „Budimo zajedno“ (1984) i „Izgleda da mi smo sami“ (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume „Delča i sklekovi“ (1994), „S’ jezikom u usta“ (1994) i „Krenuo sam davno, ne sećam se gde“ (2003).  Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine održao poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. U decembru 2008. godine 18 pesama sa tog koncerta pojavilo se na CD albumu „Jubilarnih 20 i nešto godina“, pod imenom „Delča a i U škripcu“.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serij Televizije Beograd „U ime zakona“ (1991) i koscenarista televizijskog filma „Ne skreći sa staze“ (2003). Pojavljivao se u filmovima „Slatko od snova“ (1994) i „Crveni kamion sive boje“, kao i u seriji „Otvorena vrata“ (1994-1995). Autor je pozorišnih komada „Hari ne putuje vozom“, „Kraljevo blago“ i „Radmilo gnusni i Radmila pogana“ i TV emisije „Dr. Maksimilijan Mrmor“. Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Dobro je

Dobro je što ne znam ko sam,
Sutra mogu biti bilo ko.
Snaga svetla ili sila mraka,
Svako dobro voli svoje zlo.
Dobro je i kad dobro nije.

Sve u redu je.

Dobro je sve, sve što bilo je
A svako sutra je od boljeg najbolje.
I zato ne brini, samo veruj mi.

Sve u redu je

Dobro je što nisam ovde,
Ja sam tamo gde si ti
Pored tebe kad se budiš,
U svakom jutru koje dolazi.
Dobro je i kad dobro nije.

Sve u redu je.

Dobro je sve, sve što bilo je
A svako sutra je od boljeg najbolje.
I zato ne brini, samo veruj mi.

Sve u redu je.

Long Play