Promocija albuma „Brod za lutke“

01.11.2008

Album sa muzikom koju je Darko Rundek radio za nedavno premijerno izvedenu predstavu „Brod za lutke“ spisateljice Milene Marković biće promovisan 2. novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, iz koga najavljuju da bi se CD u njihovom izdanju trebao pojaviti u prodaji sredinom iduće nedelje.

Rundek zbog drugih obaveza neće prisustvovati promociji albuma u SNP-ovom klubu Trema u nedelju posle još jedne izvedbe „Broda za lutke“ koja je na programu SNP-a od 19.30. Na promociji se očekuje prisustvo Milene Marković, režiserke Ane Tomović, kao i glumačke i muzičke ekipe predstave, koja je imala premijeru 24. septembra u SNP-u.

„Neki glumci završe kao režiseri, pa zašto ne bi onaj koji je prihvačajući se kazališnog poziva učio režiju, našao u njemu svoje mjesto kao kazališni kompozitor“, kaže Darko za Long Play povodom promocije CD-a „Brod za lutke“.

„U ‘Brodu za lutke’ songovi povezuju scene iz raznih perioda života glavne junakinje ozračene nekom od (poznatih) bajki koja ih učini opasno realnijima. Zato je, večinom, svrha muzike da opusti tu opasnost. Da ju songovi nekako naslikaju bojama pomalo starinski ilustrirane knjige bajki. Ta je namjera bila jasna iz Milenine upute o sastavu benda: flauta, gitara, harmonika i bubnjevi, kojima smo dodali kontrabas. Skoro sve muzičke ideje su izašle za vrijeme prva dva čitanja. Nekom srećom su, čini mi se na prvi pogled asimetrični stihovi našli prirodnu formu pjevane pjesme“, objašnjava Rundek.

Aranžmane za songove Rundek je razvijao u saradnji s pozorišnim orkestrom u junu, a doraženi su u studiju Matriks u Veterniku u oktobru prilikom snimanja albuma „Brod za lutke“.

Darko se na svesrdnoj i drugarskoj saradnji zahvaljuje orkestru flautistkinji Kseniji Bašić, harmonikašu Lazaru Novkovu, kontrabasisti Siniši Mazalici i bubnjaru Lavu Kovaču, glumcima-pevačima Jasni Đuričić, Draginji Voganjac, Milici Grujičić, Radoju Čupiću, Nenadu Pešinaru i Radovanu Vujoviću, te muzičkom producentu Maretu Vukmanoviću i snimatelju Bobanu Nedeljkoviću.