Poslušajte sećanja Ivane Popović iz Srbije i Kanade

17.08.2020

Violinistkinja i kompozitorka Ivana Popović spojila je klasičnu sa romskom muzikom i džezom na albumu “Bushes and Bombshelters” (2019 Long Play), koji je posvećen sponi koju oseća prema dve zemlje – domovini Srbiji, i Kanadi, njenoj usvojenoj zemlji. Prošećimo kroz Ivaninu kolekciju impresija i sećanja iz obe zemlje…

“U pitanju su intimne ljudske priče o zemljama, domovinama, raskršćima, prijateljstvima i ljubavima. Aludiram na zvuke i slike detinjstva u Srbiji – drvo lipe u bakinom dvorištu, trg provincijskog grada, ciganske muzičare na ulicama. Bombshelters u naslovu albuma asociraju na prenamenjena socrealistička atomska skloništa, pretvarana u underground klubove, svirke i radionice koje se pamte. Bushes su referenca na prirodu kanadske provincije Ontario, koja inspiriše umetničku introspekciju i kreacije”, objašnjava Ivana.

Bushes and Bombshelters opisuje doživljaje grupe ljudi koji se odlučuju da napuste svoj dom u potraži za boljim životom. Početak kompozicije opisuje noć pred put – uzbuđenje i radost su pomešani sa lamentima, a suze teku u istoj meri kao i emocije i količine pića. Posle noćnih razgovora, grupa tovari sve što ima u karavan i avantura počinje. Ta avantura je nepredvidljiva i uzbudljiva – neko se izgubi uz put, neko odluči da se vrati, drugi se raduju i gledaju samo napred, a svi žele da stignu što pre. Poslednji segment kompozicije opisuje radost i slavlje po dolasku u novi dom.

Sketches from Serbia je omaž mom rodnom gradu Kraljevu, njegovim ulicama, mirisima, zvucima i ljudima.

This Moment opisuje trenutak koji su mnogi iskusili, trenutak kada shvatiš da je nešto završeno i da mora ostati iza tebe.

Linden Tree je priča o lipi koja je rasla ispred zgrade moje bake, ujedno i omaž mojoj baki.

Donald in the Woods opisuje imaginarni svet između života i smrti. Simbolično, takođe opisuje period prilagođavanja novoj zemlji i novom načinu života.

45th Parallel je priča o magičnom mestu na Inland Trail u šumama kanadskog poluostrva Brus. Delom uspavanka, delom oda prirodi. Na ovom divnom mestu sve je moguće ako znaš da komuniciraš sa prirodom i posmatraš je kao deo sebe.

Blue opisuje osećaj kada ne pripadaš nigde. Čezneš za domovinom ali nisi više deo nje. Voliš svoj novi dom, ali se razlikuješ. Ne postoji zlatna sredina i jedini način da se izboriš sa svojim osećanjima jeste da ih prihvatiš i voliš.

Gypsy Me govori o ljubavi koja je magična, zanosna, inspirativna, maštovita.

Going Home se bavi temom doma. Da li je moguće voleti i pripadati dvema zemljama? Da li je nostalgija koju osećamo bazirana na izgubljenom osećaju identiteta ili izgubljenom osećaju zemlje? Šta znači pronaći svoj dom?

Memory istražuje prirodu memorije i njenu nestabilnost, pogotovo u kontekstu promena, bez obzira da li su željene ili nametnute.