„Mura Mura“ vas i dalje zove da zaronite u nju

14.08.2020

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ zaplovili su kroz bogatu tradiciju međimurskih pesama na aktuelnom albumu „Mura Mura“, u čiju neobičnu lepotu možete zaroniti kroz par spotova, jedan živi trenutak… a onda sami krenite dublje.

„Mura nije obična rijeka. O njenim virovima se od pamtivijeka ispredaju legende i vjerovanja. Izvorne međimurske pjesme su za nas, kao i za mnoge, inspiracija i veza s nekom iskonskom muzikom“, objašnjavaju „Ftičeki“, čiji se prvenac pojavio početkom 2019. godine (kao CD za Menart i vinil za Long Play).

Članovi benda su: Andreja Kurelec Košavić (vokal), Darko Rundek (gitara/bas), Igor Pavlica (truba), Silvio Bočić (bubnjevi/gitara), Ana Kovačić (saksofon), Roko Crnić (kontrabas), Miro Manojlović (vibrafon/udaraljke), uz Natašu Radušić (mandolina) i Marka Firsta (violina) iz grupe Cinkuši.

„Ponosan sam i sretan što je ‘sila bila s nama’ i što smo uspjeli snimiti magiju glazbe u nastajanju, što je dragocjeno i rijetko. Sigurno nam je u tome pomogao i duboki prastari izvor iz kojega su te pjesme proizašle“, objašnjava Rundek.

Naslovnu, čak devetominutnu kompoziciju „Mura Mura“ prati kratki umetnički film Arona Kovačića u kome se melodija, pesma/priča, muzika i slika organski povezuju u atmosferu koja nas uvlači u svoj svet. „Ona je također daleko od toga da bude obični radijski singl, ali će se ambiciozniji radio usuditi pozvati svoje slušaoce da zarone u nju. Kompozicija u trajanju od devet minuta, dat će im dovoljno vremena i dubine za to“, ističu „Ftičeki“.

Spot za pesmu „Dolinom se šetala“ sniman je na reci Kupi, ostrvu Zlarinu, kao i prilikom tonske probe u dvoru i koncerta na trgu Ispod Leroja. Redatelj Aron Kovačić uhvatio je sve momente spontanosti, osećaja i neverovatne energije koju nose „Ftičeki“.

Darko Rundek i njegova Ekipa su kao već uigran tim sreli zagrebačku pevačicu, trubačicu i performerku Andreju Kurelec Košavić i stavili se u službu njenog glasa i izražajnosti koje je ona stavila u službu međimurskih melodija i reči. Nije bilo nikakvog kalkulisanja, što se može čuti i uživo…