Posle Sarajeva „Čuvari noći“ u Beogradu

27.01.2009

Film „Čuvari noći“ reditelja Namika Kabila za koji je muziku radila sarajevska grupa Letu štuke konačno stiže pred srpsku publiku posredstvom FEST-a, koji će biti održan u Beogradu od 20. februara do 1. marta.

Najpre prikazan na festivalu u Veneciji prošle godine, Kabilov debi je imao bosanskohercegovačku premijeru 22. januara u Sarajevu, uoči koje su se Letu štuke oglasile novim spotom za pesmu „Minute“.

Intimna klavirom obojena balada rađena je za „Čuvare noći“ a spot sastavljen od odlomaka iz filma može se pogledati na zvaničnoj strani benda www.letustuke.com kao i na YouTube-u.

Film „Čuvari noći“, intimna priča o čuvaru salona nameštaja Mahiru koji tokom jedne noći deli tišinu i zamišljenosti s Brizlom, kolegom u susednom salonu sanitarija, biće prikazani na FEST-u u okviru programa „Evropa van Evrope“, a organizatori još nisu saopštili tačnu satnicu festivala.

Frontmen Letu štuka Dino Šaran prethodno je napisao muziku za Kabilove „Informativne razgovore“ koji su dobili nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film Sarajevo film festivala 2007. godine.

Letu štuke u međuvremenu najavljuju prve koncerte u 2009. godini. Promociju drugog albuma „Proteini i ugljikohidrati“ (2008) nastavljaju u Hrvatskoj 30. januara u zadarskom klubu „Maya“, 31. januara u dvorani „Stereo“ u Rijeci, 20. februara na festivalu Invazia Indoor u zagrebačkom Bošarskom domu, a 21 februara očekuje ih koncert u Multikulturnom centru u Županji.

Srpska publika mogla je do sada upoznati Letu štuke na festivalu Exit 08 i u decembru na koncertu Darka Rundeka i Cargo orkestra u beogradskom Sava centru, gde je specijalni gost bio njihov frontmen Dino Šaran.