Porto Morto magija zapljusnula Amerikanu

10.10.2023

Dugo iščekivani koncert benda Porto Morto, u organizaciji promoterske kuće Long Play izazvao je euforiju za pamćenje u sali Amerikana Doma omladine.

Sedmočlani zagrebački sastav koji beogradska publika već jako dobro poznaje, čim je izašao na pozornicu, izmamio je talas oduševljenja, i to je bio jasan znak da će žurka početi odmah, bez zadrške. Obožavaoci benda, dominantno mlađe dobi, momentalno su se rasplesali, prepustivši se jedinstvenom, teško opisivom miksu žanrova. Njihovi miljenici su na scenu izašli maskirani, sa kućama na glavama, i to beše jasan znak da počinju hitom „Kuća“ koji je krajem 2018. najavio njihov drugi album „Portofon“.


Posle „Kaučsurfinga“ dlanovi u ritmu su slali pozdrav letu kao uvod za „Ljeto u gradu“.

Ovacije publike su, posle svake numere, bivale sve jače.

Beograd je, između ostalog, počašćen sa „Ne, ne, ne“ koju, kako rekoše, nisu svirali na poslednjih 20 koncerata. Moćan bas lidera grupe Roka Crnića je „pomerao stomak“ a duvačka sekcija je to sjajno bojila.

Porto Morto, godinama je to već znano, sjajno na koncertima komunicira sa publikom te je i sama najava hita „Hodaj“, snimljenog sa Darkom Rundekom, izmamila uzvike oduševljenja, a cela Amerikana je sasvim razmrdala kukove. Situacija – savršena za „Party“ koji, kako rekoše tada – tek počinje. Kraj zvaničnog dela je, ipak, bio blizu – „Vreme je za čilanje“ je opet dlanovima dodelilo glavnu ulogu.

Bis je počeo i bez predviđenog silaska sa bine, uz „Bijeg“. Pred „Sajle“ bend je zamolio publiku da u što većem broju snima pesmu i okači na storije, ne bi li to povećalo njenu popularnost. Roko je izvikivao „Čekam“, publika jednoglasno odgovarala „Ih“, te je bilo jasno šta sledi za definitivan, euforičan kraj, posle 90 minuta energetske eksplozije. Jasno je i da se na novi susret sve popularnijeg zagrebačkog benda i beogradske publike, posle ovakve večeri, neće dugo čekati.