Pogledajte „Nove godine“

08.01.2009

Prvi spot „Nove godine“ sa upravo objavljenog živog albuma na kome pevač Milan Delčić-Delča izvodi hitove svoje nekadašnje grupe U Škripcu može se pogledati na YouTube-u.

Pred Novu godinu Delčić je objavio za Mascom Records album „Delča a i U Škripcu – Jubilarnih 20 i nešto godina – Live“, snimljen 10. marta 2007. godine na koncertu u Domu omladine Beograda, gde je pevač nastupio sa većinom članova svog bivšeg benda.

Na http://www.youtube.com/watch?v=s1Gs_c1qBco može se pogledati spot „Nove godine“ koji je Delča režirao korišćenjem delova originalnog spota U Škripcu iz 1983. godine sa tonskim i video zapisom sa koncerta u DOB-u.

„Ovo nije povratnički album grupe ‘U Škripcu’, jer ona odavno ne postoji, već se zove ‘Delča, a i U Škripcu’. Na svojim koncertima izvodim pesme ‘U Škripcu’ i ovde sam uspeo da pozovem većinu članova grupe da dođu i odsviraju svako u ponekoj pesmi“, kaže Delčić za Long Play.

Delča je posle koncerta preslušao snimak na kome je 18 starih hitova grupe poput „Sići do reke“ ili „Proleće“ i shvatio „da je zaista glupo da se ne objavi“.

„Tu su pesme koje su nekad nešto značile, a klinci su ih danas zaboravili. Neke pesme na albumu su onakve kakve su bile, a neke zvuče drugačije, jer su pesme same shvatile da je ovo neko drugo vreme“, kaže Delčić.

Novotalasna beogradska grupa „U Škripcu“ krenula je početkom 1980-ih godina u postavi u kojoj su bili Delčić, klavijaturista Zoran Vulović, gitarista Aleksandar Vasiljević, basista Aleksandar Lukić i bubnjar Miloš Obrenović.

Bend je debitovao sa „Godinama ljubavi“ (1982), na kome su bile popularne pesme „Ti imaš dosta godina“, „Hamuamule“ i „Poleće“, a zatim je usledio veliki proboj sa drugim albumom „O je!“ (1983) i svejugoslovenskim hitom „Sići do reke“.

Uspeh je ponovljen mimi-albumom „Nove godine“ i istoimenim novim velikim hitom, ali je usled razočaravajuće primljenog izdanja „Budimo zajedno“ (1984) bend prestao sa radom.

Vulović je bend oživeo sa novim pevačem Aleksandrom Tabašem za album „U Škripcu“ (1987), a potom se stara postava sa Delčom na čelu vratila za album „Izgleda da mi smo sami“ (1990), ali je rat prekinuo novi uspeh i rad „U Škripcu“.

Delčić kaže da objavljivanje albuma „Delča, a i U Škripcu“ nije najava ponovnog okupljanja popularnog beogradskog benda, a i sam priznaje da nije nostalgičan.

„Mislim da se bend neće ponovo okupljati. Nostalgiju mnogo ne prihvatam kao bitno osećanje, ali ljudi vole da se osećaju nostalgično i glupo je to propustiti. Želim pevati te pesme sa svojom ekipom u kojoj je ionako njih pola iz ‘U Škripcu’, što već nešto znači“, kaže pevač.