Pekinška patka u Zrenjaninu

05.08.2010

Pekinška patka

Legendarna pank grupa Pekinška patka posle nedavnih trijumfalnih povratničkih koncerata u Beogradu i Zagrebu najveću ovogodišnju svirku imaće 25. avgusta – na tradicionalnoj manifestaciji „Dani piva“ u Zrenjaninu.

Svako izdanje „Dana piva“ privuče više desetina hiljada posetilaca, posebno na besplatan muzički program na Žitnom trgu, gde će ovaj put nastupiti i novosadska Pekinška patka, koja se ove godine ponovo okupila povodom tri decenije od izlaska kultnog singla „Bila je tako lijepa“ (1980).

Članovi benda poručuju da je festivalska svirka 25. avgusta na „Danima piva“ idealna prilika da se napravi prava pank fešta i proslavi taj jubilej!

Pekinška patka je održala svoj oproštajni koncert 1981. godine na Kalemegdanu, i posle 29 godina se vratila u Beograd gde je 21. juna u prepunoj bašti Studentskog Kulturnog Centra, pred oko 2.000 posetilaca održala povratnički, a sledećeg dana svoj možda najbolji koncert u Zagrebu.

Portal www.nadlanu.com je konstatovao da je koncert u Beogradu „sigurno pankerima vratio bar malo poverenja u stari zvuk, koji se sve ređe čuje“, a dodatna doza ekskluziviteta je obezbeđena premijernom izvedbom nove pesme, obrade „Un año de amor“ iz filma Pedra Almodovara „Visoke potpetice“.

Muzički časopis www.dobrevibracije.org je ocenio da „sat i deset minuta visokooktanskog panka nije ostavio nikoga ravnodušnim“.

Na www.b92.net da je konstatovano da je novosadska pank grupa održala „jednočasovni koncert pred ispunjenom baštom SKC-a“, dok je Radio-televizija Srbije izvestila da je „beogradska publika povratnički nastup pozdravila tradicionalnom šutkom, bacanjem jakni, polivanjem pivom i gromoglasnim izvikivanjem refrena“, kao i da je veče okončano sa dva furiozna bisa.

Samo dan kasnije Pekinška patka održala je povratnički koncert u Zagrebu, u ispunjenom klubu Boogaloo, zaradivši hvalospeve hrvatskih medija.

„Pekinška patka poderala rock u Zagrebu“ pisao je www.tportal.hr koji je izvestio da je „bilo energično, žestoko i beskompromisno“ i da je koncert u glavnom gradu Hrvatske „ispunio sva očekivanja, čak i ona koja su bila poljuljana skepsom“.

„Povratnički koncert Pekinške patke će se pamtiti. Oni su trenutno možda idealan festivalski bend…bilo je kratko, žestoko i energično, jednom riječju, fantastično“, ocenio je www.tportal.hr.

Riječki Novi list je istakao da su „Novosađani u manje od sat vremena odsvirali gotovo cijeli repertoar s prvog albuma, i to žestoko i energično, na čemu bi im mogli i trebali pozavidjeti i mladi kolege iz domaćih bendova“.

Časopis www.muzika.hr primećuje da „iako je četverac iz Patke u lijepim godinama, koncert ove grupe nije bio nostalgično podgrijavanje stare slave“.

„Sudeći po dobi većine okupljenih, mogao se stvoriti dojam da je reč o vršnjacima grupe Diskurz, dakle, upravo su završili srednju školu, nisu upali na fakultet i sad svoj gnjev iskaljuju mlateći po bubnjevima, basu, gitari, te derući svoje sirote vokalne žice. Stvarnost je naravno drugačija, članovi Patke jesu završili fakultet, neki na njemu i predaju (možda su živčani od studenata?), no mladenački bunt u njima je ostao“, izveštava www.muzika.hr.