Pank zemljotres uz Savršene marginalce u Domu omladine!

25.03.2024

Savršeni Marginalci - Dom omladine Beograda 2024

Bend Savršeni marginalci, čije tri četvrtine čine bivši članovi Hladnog piva, rasturačkim, skoro dvosatnim koncertom u sali Amerikana Doma omladine, u organizaciji producentske kuće Long Play, po prvi put se predstavio beogradskoj publici, isporučujući joj materijal sa kultna prva tri albuma pank-rok velikana iz Gajnica – “Džinovski” (1993), “G.A.D” (1995) i “Desetka” (1997).

Zoran Subošić Zoki, Mladen Subošić Suba i Krešimir Šokec Šoki, uz energetski posebno nabrijanog frontmena Hrvoja Krmpotića Krmpu, i te kako poznatog ljubiteljima HC zvuka, ispunili su, pre svega, snove starih fanova Hladnog piva koje se, već duži niz godina, kretalo u komercijalnijem pravcu, te su pesme iz ljutog pank perioda bivale sve manje zastupljene u set-listi.

U sadejstvu sa publikom, uveliko još pre početka svirke spremnom da uz prvi zvuk gitare prihvati energiju benda i iz pesme u pesmu sve slobodnije odbacuje bilo kakve kočnice, Savršeni marginalci, nazvani po pesmi sa “Džinovskog”, vrisnuli su “Dobro veče”.

Krmpa se pojavio na bini sa ogromnom maskom krokodila, simbolom rane HP faze. Nizale su se “Princeza”, “Buntovnik”, “Čelične zavjese”, “Razmišljam”, “A što dalje”, “Bubašvabe”…

Naravno, i hitovi koji su uvek ostali zacementirani u set-listi Piva: “Pjevajte nešto ljubavno”, “Nema više”, “Ne volim te”…

Kao po komandi svi su uzvikivali “Šank”, “Rigoleto”, “Sarma”… Za početak bisa – posebna poslastica i repertoarski izuzetak, “Teško je ful biti kul” sa “Šamara” (2003). Ubrzo je “Utjeha kose” donela rotaciju – Suba sa mikrofonom, a Krmpa za bubnjevima. Krmpa koji je tokom
celog koncerta stavom, pevanjem, pričom jasno pokazivao da je oduvek bio deo najvatrenije baze fanova Piva, te da je među Savršene marginalce – savršeno uskočio.

Savršeni Marginalci - Dom omladine Beograda 2024

Savršeni MarginalciDanko Strahinić

Otprašili su Marginalci kompletan “Džinovski”, gotovo ceo “G.A.D” i najekspolozivnije momente “Desetke”. Svi na bini i ispred nje su bili kao jedan, fanovi su pošteno odrali grla uz svih 40-ak pesama. Starije, jasno je, “radi” nostalgija, međutim, primetno je da Savršeni marginalci imaju i mlađu publiku koja je, po svemu sudeći uz učiteljsku misiju roditelja, takođe prigrlila rano Pivo kao deo svog odrastanja, tridesetak godina kasnije.

Euforija u Amerikani potvrda je toga da su Zoki, Suba i Šoki, uz Krmpu, napravili pravi potez nastavljajući kao Savršeni marginalci.