Nova društveno politička inicijativa Let 3!

28.01.2010

Let 3

Uvek kontroverzni i provokativni Let 3, nedugo posle zahteva da se zabrani Katolička crkva u Sloveniji, ovih dana su izašli sa novom inicijativom – „za toleranciju i legalizaciju istospolnih zajednica sveštenika“. Let 3 kažu:

„U svom umjetničkom radu grupa Let3 bavi se mnogim životnim pitanjima, pa tako i pitanjima duha, što pak podrazumijeva i pitanja Boga, Crkve i vjere. Danas, više nego ikad, te su teme ponovo u žarištu njihovog interesa.

Podsjećamo, 29. siječnja prošle godine pokrenuta je inicijativa o zabrani rada Katoličke crkve u Sloveniji.

Potpuna zabrana rada stupila bi na snagu 1. rujna do kada bi trajao prijelazni period. U tom periodu zabranio bi se rad nedjeljom, dok bi subotom radili sa 50% kapaciteta, odnosno od 12 apostola 6 bi bilo djelatno. Andrija, Ivan, Matej, Jakov Alfejev, Šimun Kanaanac i Juda Iskariotski bili bi u službi, dok bi Bartolomej, Šimun, Filip, Jakov Zebedejev, Tadej i Toma bili prisiljeni uzeti slobodno.

Akcija je tada krenula iz Slovenije, međutim zamišljena je globalno i danas novom društveno političkom inicijativom obnavlja se djelovanje Leta3 prema Crkvi svugdje u svijetu.

Na svečanosti „I popov kurac bi jebo u miru“, koja se u utorak, 26. siječnja točno u podne održala u ljubljanskom Dallas Music Shopu Let3 je podržao pošteni dio klera i založio se za toleranciju i legalizaciju istospolnih zajednica sveštenika.

Nastavkom svog sakralnog ciklusa Let3 pokazuje da nije samo za restrikcije nego upravo suprotno. Civilnom inicijativom založit će se za pomoć zdravom dijelu Crkve“.

Let 3 su nedavno preko Dallas Records-a reizdali svoje kultne albume „Two Dogs Fuckin'“ (1989) i „El Desperado“ (1992), posle dvadeset godina samo vinilnog i kasetnog bivstvovanja.

Prvenac i drugi album sada su reizdani na disku i vinilu. Omot vinila je identičan kao originalni, a knjižica diska, uz istu naslovnu stranu je obogaćena fotografijama i tekstovima. Zvuk je remasterizovan, a bonus su neobjavljeni snimci i retki koncertni zapisi.

Bonus na „Two Dogs Fuckin'“ su „We Are Lost“, odnosno engleska verzija velikog jugoslovenskog hita i generacijske himne „Izgubljeni“, zatim neobjavljena „Pere pere“ u trajanju od 12 minuta i živa verzija „Ne trebam te“ sa koncerta u ljubljanskom klubu „Turist“ 1992. godine.

Bonus „El Desperada“ sadrži „Elevry Budy Nous’a“, „Pogibe“ (takođe uživo iz „Turista“) i žive verzije „Fahrenheite“ i „Pokvarena žena“.