Masimo i Neno uz ovacije Sava centra

24.12.2008

Massimo Savić

Masimo Savić u utorak uveče potvrdio je svoj status mezimca beogradske publike dvoipočasovnim koncertom sa kojeg je ispraćen ovacijama posle dva bisa i čak dva euforijom dočekana izvođenja hit dueta „Zar više nema nas“ sa Nenom Belanom.

Povratak u ispunjen Sava centar posle dve godine pauze, Masimo je počeo dirljivom akustičarskom pričom o odnosu oca prema odrastanju ćerke „Tri slike“ sa novog albuma „Sunce se ponovo rađa“.

„Dragi moji prijatelji, svirati u ovakvom hramu kao što je Sava centar dovede čoveka na jednu posebnu razinu. Hvala što ste večeras ovdje i slobodno pjevajte“, otkrio je odmah svoje raspoloženje Masimo prisutnima u prestižnoj beogradskoj dvorani.

Usledio je žestokom rok gitarom Alena Spade obojen setni klasik Jure Stublića „Mi nismo sami“, u koji se u refrenu uključivala pomalo stidljivo i beogradska publika. Usledile su Masimove snažne reči ohrabrenja: „Bravo! Tako!“

Naslovnu pesmu novog albuma „Sunce se ponovo rađa“ Masimo je najavio podsećivši na njenog autora Arsena Dedića, čije ime je publika pozdravila burnim aplauzom.

„Šta reći o takvom jednom gigantu koji još ima ljubav prema glazbi!“, uzviknuo je Savić otkrivši da mu je Arsen napisao pesmu uz želju da na novom albumu ima „malo pozitiviteta“.

Usledilo je energijom nabijeno izvođenje pesme još jednog velikog autora, Džonija Štulića „Gracija“, iza koje je Masimo morao da malo predahne prekinut dugotrajnim aplauzima Sava centra.

Posle „Razloga“, Masimo je izveo obradu italijanskog pevača Renata Zera „Traži me“ sa novog albuma, a kada je malo kasnije lagano ušao u „Stine“, dok je publika horski pratila pesmu zagrebački pevač je našao vremena da se spontano spusti do prvog reda dvorane i zagrli se sa ženom u crnom šeširu.

„Obično se u rokenrolu pjeva o ljubavi, ali se dese i angažirane stvari. Ova govori o bezrazložnim plastičnim kirurgijama. Čak i kad se najukusnije urade, vide se“, primetio je Masimo dok je pozdravljen aplauzima počinjao „Iluzionistu“ sa novog albuma.

Sa „Samo za tvoje oči“ Masimo je podsetio na početke karijere u zagrebačkom kultnom novotalasnom bendu Dorian Gray. „Lijepo se bilo vratiti. Meni je ova pjesma kao vremenska kapsula. Čak mi i mirisi dođu“, setno je primetio pevač.

„Je l’ sve u redu Beograde? Ja bih svaki dan mogao ovako. Idemo dalje u glazbenu svečanost“, rekao je Masimo najavljujući „Loše vino“ uz koje je prvi put pustio publiku da peva sama deo pesme.

„A sada jedno krasno iznenađenje“, najavio je izlazak Belana koji je najpre pomalo nespretno sam izveo svoj poslednji hit „Rijeka snova“, da bi potom stvari došle na svoje pravo mesto sa prvom zajedničkom izvedbom te večeri „Zar više nema nas“. Uz Masimov i Belanov duet konačno je veći deo dvorane ustao na noge i zaplesao i zapevao sa dvojicom pevača.

Masimo je otkrio da je Belana molio da mu napiše pesmu još od davne 1990. godine. Kada je to konačno nekadašnji vođa čavola uradio, Masimo je odlučio u inat da sada ta pesma sačeka dve godine dok je nije stavio na „Sunce se ponovo rađa“.

„Molio sam ga da napiše pjesmu 1990. godine i bio sam strpljiv 16 godina. Tu i tamo bih ga pitao: „Ima šta? Nema?“, primetio je Masimo. Dok je publika ovacijama nagrađivala nadahnuto izvedeni duet, Masimo je uspeo da prozbori: „Isplatilo se čekati! Kakva pjesma!“.

Savić se potom svim svojim glasovnim veštinama upustio u „Stranca u noći“, kada je konačno uz sebe pridobio čitav Sava centra, koji je nakon pesme stojeći ovacijama pozdravio hrvatskog pevača i njegov prateći bend.

Isto raspoloženje trajalo je i tokom hita „Sjaj u tami“, čije je izvođenje Masimo produžio kako bi predstavio članove benda – gitariste Spadu i Željka Romca, bubnjara Marka Lazarića, perkusionistu Borisa Popova, basistu Luku Veselinovića, klavijaturistu Aleksandra Ismailovskog i pozadinske vokale Martinu i Mateu Majerle.

Nekad lagani pop hitić „Moja Ljubica“ ovaj put zazvučala je toliko odlučno i rokerski da je Masimo morao da primeti: „Ovo je bilo šestoko!“. Kraj je stigao uz nadahnutu obradu „Zagrli me“ koju je proslavio Zdravko Čolić.

Višeminutna dozivanja da se vrati pred publiku Sava centra Masimo je uslišio za obradu klasika sarajevskih Indeksa „Bacila je sve niz rijeku“, koju je sledila „Ljubav“ sa novog albuma i rokerski „Zamisli život u ritmu muzike za ples“ Jure Stublića.

Sa drugim bisom na oduševljenje publike na pozornicu se vratio i Neno Belan za ponovljenu izvedbu „Zar više nema nas“, koju je Masimo obrazložio kritikama da prvi put nisu pevali uz dobru koreografiju. Suptilni plesni koraci dvojice elegantno obučenih muzičara izostali su i ovaj put, ali to publika nije primećivala dok je zdušno uz njih pevala „Zar više nema nas“. Kraj drugog bisa i koncerta pripao je novim pesamama „Indija“ i „Traži me“.