Masimo i Neno Belan zapevali zajedno

06.10.2008

Massimo Savić

Novi album Masima Savića „Sunce se ponovo rađa“ donosi prvi duet zagrebačkog pop pevača sa nekadašnjim vođom Đavola Nenom Belanom u pesmi „Zar više nema nas“.

Autor pesme Belan kaže za Long Play da „Zar više nema nas“ umalo nije bila urađena pošto su u prvi mah obojica pomislila da su igrom slučaja zauvek izgubili njen demo snimak.

„Masimo je mene prije dve godine nazvao i pitao da li bih kao njegov omiljeni autor napravio pjesmu za njegovu novu ploču. Pošto je on moj omiljeni pjevač sa zadovoljstvom sam pristao na suradnju. Na gitari sam složio pjesmu i tekst uradio za jednu noć. Uletio sam u studio i snimio demo koji sam poslao na CD-u. On je meni nakon mjesec dana rekao da ipak neće sada iskoristiti pjesmu jer je pripremao album „Vještina“. Pomalo sam bio zaboravio pjesmu kad me početkom godine nazvao i rekao da sprema novi album i pitao da li može sada upotrebiti pjesmu. Rekao mi je pošalji mi je, a ja njemu da pjesmu više nemam kod sebe. Sjećao sam je se u magli i nisam imao zapisan tekst. Mislio sam da je pjesma izgubljena, ali je onda Masimo u panici prekopavao kuću i nekako je na kraju ipak pronašao“, kaže Belan.

Prvobitno namenjena isključivo za Masimov glas, „Zar više nema nas“ je ubrzo prerasla u duet, pošto se Saviću nakon nekog vremena učinilo da pesma ima jak Belanov autorski pečat i da bi bilo zgodno da joj da boju svojim vokalom. Pesma je premijerno izvedena u avgustu na Večeri Dalmatinske šansone u Šibeniku, gde su Masimo i Belan osvojili prvu nagradu žirija i drugu nagradu publike, dok je prvonagrađen bio i njihov aranžer I. Popeskić.

„Redovno nastupam na šibenskom festivalu i s obzirom da mi je u decembru izašla ploča „Rijeka snova“ (2007) rekao sam da neću na Šibenik ove godine sa aktuelnom pločom, i uzeo sam godinu pauze od festivala. Ali direktor festivala je molio da dođem i sjetio sam se dueta sa Masimom, pa rekoh može li to? Na kraju je pjesma nagrađena. Spremamo spot uskoro. Reditelj je (Radislav Jovanov) Gonzo ali ne znamo kako će to izgledati. Imamo odjela sa nastupa na festivalu inspirirana filmom Rezervoar Dogs. Možda opet budemo kao Mister Red i Blue“, kaže Belan.

Pesma „Zar više nema nas“ nalazi se na Masimovom albumu „Sunce se ponovo rađa“ objavljenom 29. septembra na prostoru bivše Jugoslavije, a u Srbiji preko Multimedia Records-a. Na www.myspace.com/nenobelan može se preslušati „Zar više nema nas“, gitarama nošen Belanov setni osvrt na prohujalo i izgubljeno vreme, mladost i ljubav.

„Tema pjesme su moja zrelija razmišljanja za razliku od mladalačakih poletnih Đavola. Ovo je pjesma čovjeka sa životnim iskustvom“, ističe Belan.