Magnifico & the Serbian Army Orchestra 18. oktobra u Sava centru

21.08.2014

Magnifico

Slovenački muzičar Magnifico (Manjifiko) poznat po hitovima „Samo malo“, „Hir aj kam hir aj go“, „Giv mi mani“ i „Pukni zoro“ održaće svoj prvi samostalni koncert u Beogradu 18. oktobra u Sava centru, uz brojne goste i pratnju the Serbian Army Orchestra.

Magnifico & the Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“) do sada su održali 15 koncerata u Sloveniji, Italiji i Švajcarskoj, a Sava centar najavljuju kao „grande finale“ zajedničke saradnje započete snimanjem muzike za hit filmove i tv seriju „Montevideo“.

„Beograd ima posebno mesto u mom srcu, a i cela priča je krenula odavde. Koncert će zbog svega toga biti naravno poseban! Uz the Serbian Army Orchestra i moj bend, tu će biti režiser Dragan Bjelogrlić, glumci i saradnici na filmu, tako da će to u neku ruku biti zadnja klapa ‘Montevidea'“, najavljuje Magnifico.

Ulaznice za koncert Magnifico & the Serbian Army Orchestra biće od 2. septembra u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim, po cenama 2.500, 2.200, 1.800 i 1.500 dinara.

„Pošto je Sava centar fina šminkerska dvorana, i mi ćemo svirati onako fino šminkerski. Sviraćemo muzičke teme i pesme iz oba ‘Montevideo’ filma, i neke moje starije stvari koje su aranžirane za orkestar. To je koncert pun emocija. Mešaju se suze i smeh, tuga i veselje. Ako vas to ne zanima, dođite zato što stvarno dobro izgledamo i odlično sviramo“, poziva Magnifico.

Magnifico: Jednom kad si ušao u kafanu…

Ljubljančanin Robert Pešut poznatiji kao Magnifico važi za jedno od najintrignantnijih muzičkih imena Slovenije i bivše Jugoslavije, zahvaljujući eklektičnim i duhovitim poigravanjem sa žanrovima, od popa i roka, preko elektra, do srpskog folka…

…O čemu svedoče pesme „Hir aj kam“ (tema jedne kolekcije modnog maga Roberta Cavallija), „Silvija“ (sa kojim je učestvovao na Pesmi Evrovizije), „Pismo kumu (Rambo Rambo)“ ili ogromni montevideovski hit „Samo malo“.

Upravo je saradnja na filmovima „Montevideo, Bog te video“ (2011) i „Montevideo, vidimo se“ (2014), na poziv starog poznanika režisera Dragana Bjelogrlića, za Magnifica bilo novo, veliko iskustvo gde je „puno naučio i puno uživao“, i usput konačno stekao davno zasluženu poplarnost i u Srbiji.

„Sa uspehom filma je i muzika postala nacionalno blago. Pesme poput ‘Pukni zoro’, ‘Samo malo’ su postale obavezan repertoar u kafanama, klubovima, ispraćajima i rođendanima. Bjelogrlić mi je rekao: ‘Jednom kada si ušao u kafanu, ušao si u narod'“, objašnjava Magnifico.

Prilikom rada na „Montevideu“, na prvom sastanku sa rediteljem Bjelogrlićem bio je prisutan i tadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac koji je predložio Magnificu da svoje kompozicije najbolje snimi sa orkestrom „Stanislavom Biničkim“, koji je za potrebe zajedničkog projekta postao the Serbian Army Orchestra.

„Uopšte nisam znao, da postoji vojni filharmonijski orkestar! Toga nema u svetu, mislim, da samo Englezi, Amerikanci i Rusi imaju takav orkestar. Bio sam veoma uzbuđen kada sam saznao da ću raditi sa njima, jer sam brzo shvatio da imaju poseban zvuk, koji bi odgovarao temama koje sam imao u glavi. Sadržaj filma sa svojom epskom tematikom je u stvari diktirao odabir orkestra“, priseća se Magnifico.

Muziku koju danas izvodi sa the Serbian Army Orchestra, Magnifico karakteriše kao „retro šik“:

„To je kombinacija šlagera, laganog džeza i malo balkanske melodike. Sviramo muziku koja bi mogla da postoji pre sto godina, kao da smo probudili duh tog vremena“.

U trenutku kada se obeležava stota godišnjica od početka Prvog svetskog rata, koncert Magifico & the Serbian Army Orchestra u Sava centru 18. oktobra dobija jednu potpuno novu dimenziju.

„Nekada se stvari jednostavno poklope. Niko od nas nije o tome razmišljao pre četiri godine kada smo krenuli da radimo. Kada sviramo napolju osećam se kao na mirovnoj misiji, sve je jako zabavno. Mi smo vojska, koja dolazi u miru i širi ljubav, a umesto kalašnjikova imamo violine. Imamo i svoj slogan: ‘Što nije moglo puškom, napravićemo pesmom’. Mislim da odlično zastupamo ideju obeležavanja Prvog svetskog rata“, kaže Magnifico.