Long Play prisluškivanja: Hladno pivo, Prljave sestre, Despot Tomić

16.11.2020

Long Play tim vam predstavlja vam novu turu pesama koje su nam iz ovog ili onog razloga zadržale pažnju tokom ove Kovid-19 jeseni.

Prigodno jesenja „Kišna nedelja“ Hladnog piva je moćno raspevani singl koji setnim ugođajem i svirkom kao da odaje posvetu pradavnim Crnim biserima, i zvuči kao da je zagrebački pank rok bend obradio (oteo) neku solo pesmu svog pevača/autora Mileta Kekina. Što je sve zajedno majstorski potez, jer „Kišna nedelja“ zvuči sjajno, mogući je veliki hit Piva, a ionako će biti vremena da bend istinski odvrne gitare kad objavi novi album.

Prljave sestre obavezno treba upoznati preko drugog albuma „Najgore tek dolazi“ (2020), gde muška trojka pleni pop pesmama „Nova jutra“ i „Unazad“, dok ostatak materijala, okrenutog ka bluzičnom gitarskom zvuku, možda najbolje predstavlja završna „Kiša“. Dužinom, čekanjem i težnjom ka pročišćenju „Kiša“ se čini kao fina posveta Lebu i soli, a Sestre ističu da je pesma „krešendo“ albuma. Na kome su se Prljavice predstavile, kako ističu, gle ironije, „u svom najčistijem izdanju“.

Mrkonjićgrađanin iz Beča Despot Tomić je „AntiRomeo“. Odnosno, tako mu se zove album prvenac (2020) kojim se autorski obećavajuće najavljuje na domaćoj sceni. Kada se ne bavi smislom života („Život nije kraj“) ili Džonijem Štulićem („Ravno do dna“), amerikana Despot je većinom opsednut ljubavlju, što se posebno čuje u sjajnoj „Nini“. Ima nešto olivermandićevski darovito u Despotu. Nadamo se da će to na pravi način s vremenom isplivati na površinu.