Let 3 u Beogradu

31.03.2009

Let 3

Provokativni Riječani Let 3 vraćaju se u Beograd za nastup 23. aprila u Domu omladine u okviru regionalne turneje na kojoj promovišu nedavno objavljeni koncertni DVD „Živa p**ka“.

„Šta ljudi mogu očekivati od našeg koncerta u Beogradu? Svašta. Neka dođu, pa šta ih snađe. Šalim se. Biće dobro, kao i uvijek u Beogradu. Mi smo ti specifičan bend, kod nas se na koncertima događa puno zanimljivih stvari“, kaže pevač Zoran Prodanović-Prlja.

Let 3 su prošle godine pohodili Srbiju preko tri značajna festivala Exit, Nisomnia i Trenchtown. U Beogradu su se poslednji put pojavili 2007. godine na festivalu Jelen pivo, a sada konačno dolaze za samostalni koncert kako bi promovisali prošlogodišnji sjajni, u obliku bombonjere upakovani DVD „Živa p**ka“ (Dallas Records), na kome je sumirano prve dve decenije benda nastupom u riječkom klubu Hartera.

„Prvi live album nam se zvao ‘Živi kurac’ (1996), pa se naziv DVD-ija nametnuo sam po sebi“, kaže drugi ključni čovek Let 3 basista Damir Martinović-Mrle.

Od danas kultnog prvenca „Two Dogs Fuckin'“ (1989) i pojavljivanja u spotu za ultra hit „Izgubljeni“ našminkani u mini suknjama, Let 3 su prešli dalek put do nastupa jesenas u regionalnom rialiti šou „Operacija trijumf“. U moru estradnih izvođača, provokativni Let 3 teško su mogli ostati neprimećeni pevajući „Riječke pičke“ sa sve puštanjem belog goluba iz vrha ogromnog falusa koji je nosio Prlja. I to pred milionskim gledalištem na području bivše Jugoslavije!

Posle „Two Dogs Fuckin'“ sa klasicima Let 3 „Sam u vodi“, „Ne trebam te“ i „U rupi od smole“, bend je ponudio hvaljeni album „El Desperado“ (1991) sa obradom pank klasika „Vjeran pas“ i pesmama „Fuck Famiglia“, „Pokvarene žene“ i „Mona“. Sledi „Peace“ (1994) sa hitovima „Kontinentio“ i „Nafta“, a javnost su potom šokirali albumom „Nečuveno“ (1997), koji nije sadržavao ništa osim – tišine.

Zatim je stigao jedan jedini primerak albuma „Jedina“ (2001) izložen u prodavnici, dok pod pritiskom obožavalaca bend nije pristao da se doštampa tiraž CD-a, ali u tri različite verzije tako da na svakoj nedostaje jedna pesma.

U hrvatskoj javnosti pojavljivali su se tada u ženskim haljinama ili nagi sa psećim brnjicama na genitalijama, a medijske akcije Let 3 kulminirale su isceniranim kolektivnim samoubistvom članova benda na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, u znak protesta zbog lošeg stanja u hrvatskoj muzici.

Poslednji studijski album kontroverznog naziva „Bombardiranje Srbije i Čačka“ (2006) doneo je još kontroverzniji spot „Rado Srbin ide u vojnike (pička)“ sa prizorima masturbacije u srpskim i albanskim nošnjama.

Kraj prošle godine u Hrvatskoj medijski je obeležilo i prekidanje gledanog talk showa voditelja Aleksandra Stankovića „Nedeljom u dva“, koji nije bio zadovoljan ponašanjem Prlje i Mrleta. Stankoviću nije odgovarao rečnik muzicara („Pa moram reći „Riječke pičke“ tako nam se zove pjesma“ – Mrle), kao ni njihovo čuveno ispaljivanje čepova iz stražnjica pred tv kamerama.

Konačno, pred promociju „Žive pičke“ u Ljubljani, Let 3 su izdali proglas tražeći zabranu rada Katoličke crkve u Sloveniji, što je doprlo i do uglednog britanskog muzičkog časopisa NME.

Šta može očekivati publika u Domu omladine Beograda 23. aprila ostaje da se vidi. Možda samo cvetove u stražnjicama članova benda?

Long Play će uskoro saopštiti cene ulaznica i način prodaje.